Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Blogging – nå også for mobil

Ny programvare gjør at du nå også kan oppdatere nettstedet ditt fra mobiltelefonen. Du kan bruke SMS, WAP eller e-post.

Blogger
Om lag en halv million mennesker er «bloggere». Det vil si at de legger sine tanker, meninger og daglige gjøremål ut på nettet, slik at alle kan ta del i dem.

Blogging er ofte en spontan affære som for eksempel kan handle om noe som skjer akkurat der og da, eller rett og slett en offentlig dagbok.

Via SMS

Og der og da er det ikke sikkert at bloggeren er i nærheten av en PC med Internett. Men nå finnes det håp. Det irske selskapet NewBay har lansert programmet FoneBlog.

Foneblog gjør det mulig å sende på tekst, bilder og lydfiler på en enkel måte fra mobiltelefonen, uten å bruke en PC eller PDA.

Faste maler

Programvaren bruker et sett med faste maler man kan legge informasjonen inn i. Har man et mobiltelefon med kamera, kan man legge bildene man tar rett ut på sin egen nettside.

Foneblog-systemet fungerer slik at man først registrerer seg med en SMS. Deretter får man oppgitt et nummer man kan sende MMS og SMS til. Foneblog-programmet lager så et nytt element på nettsiden for hver melding du sender. Siste melding havner alltid øverst.

Med Wap og PDA

Ulempen er at du må la Foneblog opprette et eget nettsted for deg. Du kan med andre ord ikke oppdatere ditt eksisterende nettsted på denne måten.

Det finnes imidlertid andre alternativer. Selskapet Manyware lager programmet Moblogger, som gjør det mulig å oppdatere nettstedet via mobiltelefoner med e-mailstøtte. Waplog bruker WML-protokollen for å oppdatere HTML-sider.

I tillegg finnes Kablog, som kan brukes med PDA-mobiler med Palm OS eller Symbian operativsystem.

En rekke nettsteder har også bloggerfunksjoner for mobil. I Norge finner du det blant annet på Kokofarmen.no (åpen) og Dagbladet.no (bare for medlemmer).

Stikkord: internett