Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Idiot-bakvei åpner XP

Booter noen PC-en din med en Windows 2000-plate, er alt som ligger der tilgjengelig. Det er nesten for dumt til å tro.

Windows XP
Brian Livingston er anerkjent for å være en ressurs på Windows og spesielt sikkerheten i operativsystemene. Han har flere ganger tidligere gjort Microsoft oppmerksomme på svakheter som senere har blitt rettet. Nå slår han alarm om et sikkerhetshull som du på ingen måte trenger å være lur hacker for å utnytte.

Denne gangen frigjør han informasjonen uten at Microsoft har rettet svakheten. Selv om feilen er gravalvorlig. Det er flere uker siden Livingston gjorde Microsoft oppmerksom på problemet, men ingenting har blitt gjort enda for å tette hullet.

«Reparerer» XP

Man kan nemlig ganske enkelt ta en hvilken som helst PC som kjører Windows XP og boote den med en Windows 2000 CD-plate. I startmenyen til CD-platen velger man å starte reparasjonskonsollen som brukes til å feilsøke på ustabile maskiner.

Gjennom denne konsollen får man ubegrenset tilgang til maskinens innhold uten å måtte oppgi noe passord. Man kan til og med kopiere filer vekk fra harddisken og over på flyttbare medier. I Windows 2000 får man ikke engang lov til å gjøre dette med administrator-rettigheter.

Fysisk lås det eneste som nytter

Livingston sier på sin hjemmeside at han har gitt Microsoft gode muligheter til å gjøre noe med problemet.

Samtidig referer han til samtaler med flere av Microsofts egne sikkerhetseksperter, som sier at selskapet har som innstilling at dersom en inntrenger har full fysisk tilgang til maskinen din, er det ikke lengre din maskin.

-Dette får så være, skriver Livingston på sitt nettsted Brianbuzz.com. – Men faktum er uansett at mens Windows 2000 ikke slipper til noen på denne måten, gjør XP det.

Livingston selv anbefaler å bruke fysiske låser på maskinutstyret dersom man skal bruke Windows XP.

Stikkord: programvare, windows