Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nett-tigging blir bok

Karyn Bosnak fra New York trengte 150 000 kroner til moteklær. Nett-folket punget ut, og nå blir det bok av det.

Karyn
Historien begynte med at New York-jenta brukte så mange penger på dyre moteklær at hun pådro seg så dyre forbrukslån at gjelda steg henne over hodet. Den eneste utveien hun så, var gavmilde nettsurfere.

Ikke veldedighet

På nettsiden SaveKaryn.com ble besøkende bedt om å sende inn sine bidrag. I løpet av kort tid ble det registrert over 200 000 treff på siden.

– Jeg gjentar: Du gir ikke bort penger til veldedighet, men i stedet til en moteriktig ung dame som har brukt for mye penger, presiserte hun tydelig på nettstedet.

Nedbetalt

Den 10. oktober i fjor var gjelda på 20 000 dollar betalt. Av pengene hun mottok skal 13 323 dollar ha kommet fra glade givere på nettet, 4 340 fra salg av eiendeler på nettauksjonen eBay og 2 336 fra hennes egne midler.

Det hører med til historien at Karyn Bosnak verken er fattig student eller rengjøringshjelp. Hun har tvert i mot en godt betalt jobb som TV-produsent – en jobb hun også hadde da hun tagg som verst.

Strøm av disipler

Nå følger svært mange i hennes fotspor – både verdig trengende og ikke fullt så trengende mennesker. Det dukker stadig opp nye tigger-nettsteder, og flere av dem takker så mye for beløp i en størrelsesorden som ligger langt over det Karyn klarte å få inn.

Men er det sant?

Mange tviler på om disse historiene virkelig er sanne, og noen tviler også på om Karyn og den vellykkede tiggeraksjonen hennes er noe mer enn en såkalt nett-and, en god vandrehistorie med lite substans.

Amerikanske journalister som har spurt om å få se kvittering for nedbetalt gjeld får i følge CNN.com bare beskjed om å vente med å skrive noe til boka kommer ut.

Stikkord: internett