Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En Tablet for skrivebordet

Fujitsu-Siemens’ Stylistic ST4000 er en Tablet PC for hippe og travle kontorrotter som ikke har tid til å synkronisere PDAen mellom møtene.

Stylistic ST4000
ST4000 er en pussig hybrid. På den ene siden snakker vi om en fullblods Tablet PC, komplett med penn, skriftgjenkjenning, og en ekstremt tynn formfaktor.

Samtidig sørger den lekre dockestasjonen for å gi den innpass på skrivebordet som desktop PC, og gir adgang til CD-stasjon, tastatur, og mus.

Selve maskinkjernen ligger innbakt i skjermen, som og det er her vi finner mesteparten av tilkoblingsmulighetene. Disse inkluderer modem, nettverksplugg, PCMCIA, infrarød, to stk. USB, Firewire, mikrofon, headsettutgang, og strøm.

Tabletten har naturligvis innebygd 802.11b WLAN, og det er på ingen måte en forutsetning at man bruker docken i det hele tatt (maskinen kan kjøpes med eller uten dockestasjon).

Stilistisk!

Stylistic er kul. Simpelthen fordi den ser fordømt futuristisk og frisk ut på en hvilken som helst resepsjonsdesk eller skrivebord. Fujitsu Siemens har lykkes i å skape inntrykk av at Tablet PC er noe nytt og annerledes, og slikt er det ikke ofte vi ser masseprodusert på desktop-markedet i disse dager.

Foto: Per Ervland

Ikke selvskreven

Men likevel er det mange grunner til å ikke løpe sporenstraks ned til nærmeste FS-forhandler. Detaljer som pris skal man kanskje ikke stusse på, men nærmere 34 000 kroner (pris inkl. mva) for komplett pakke – som inkluderer 40 GB harddisk, 512 MB RAM, DVD/CD-RW i dock og trådløst tastatur – er jo innrømmelig en smule stivt.

(Det teller heller ikke positivt at mekanismen som låser Stylistic fast i dockestasjonen er vrang, fiklete og føles billig ut)

Som desktop-erstatter, noe Stylistic kan beskyldes for å utgi seg for, blir dette også litt i slappeste laget – en 800 MHz Pentium III M-prosessor er ikke akkurat noe å hoppe i været over. Men ikke for det, maskinen fungerer likevel helt greit til vanlige Office-applikasjoner og som overdimensjonert PDA. Det er som fast skrivebordsverktøy den blir for skrøpelig.

Det samme kan sies om skjermen, som er fullstendig akseptabel når man har den i fanget under et møte, men som strengt tatt blir for knotete og dårlig å jobbe med til daglig på skrivebordet. Riktignok er det fullt mulig å koble til en ekstern skjerm via RGB-utgangen som sitter i docken, men da forsvinner mye av elegansen (og poenget) i produktet.

I så måte har vi mer sansen for Acers kombinerte Tablet-laptop, testet HER (denne artikkelen forteller også mer om hvordan Tablet PC-konseptet fungerer generelt sett), hvor mobilitetsfaktoren blir utnyttet ytterligere ved å alltid ha et fullverdig QWERTY-tastatur tilgjengelig, uten å kompromittere voldsomt på fysisk størrelse.

Nye laptop-prosessorer, nye muligheter

Et annet poeng er jo at det kan være lurt å forholde seg litt avventende til laptop-markedet akkurat nå, når vi vet at modeller utstyrt med nye Intel Centrino-prosessorer bare er uker unna butikkhyllene.

Hvor lenge det tar før Centrino Tablet PC-modeller blir tilgjengelige gjenstår å se, men det er fristende å vente på maskiner med opptil 2 timer lengere batterilevetid og vesentlig flere hestekrefter under panseret…

Stikkord: laptop, Maskinvare