Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vekk med Telenor!

– Vi trenger ikke et selskap som har lovbestemt dominans i markedet, og som tråkker på alle andre.

Kommentar Tore Neset
Samferdselminister Torild Skogsholms inngrep mot Teletopia virker helt uforståelig. Særlig fordi regjeringens politikk går ut på å detronisere Telenor-monopolet.

Teletopia-direktør Robert Hercz mistenker Skogsholm for å være nettoperatørenes beste venn, med bakgrunn som hun har som lobbyist for NetCom.

Drastisk

Akkurat det skal jeg la ligge. Jeg bare konstaterer at det er både underlig, oppsiktsvekkende og drastisk å stoppe et selskap og en tjeneste bare fordi en konkurrent har levert inn en klage.

Alle – også Telenor – har rett til å klage i en tvist, og få behandlet klagen på korrekt vis i de dertil egnede fora. Men intet selskap – heller ikke mektige Telenor – burde få innvilget klagen med øyeblikkelig virkning fra høyeste hold – før den i det hele tatt er vurdert rettslig.

Vitale samfunnsinteresser?

Det dreier seg faktisk ikke om liv og helse. Men kanskje statsråden ser det slik at vitale samfunnsinteresser er truet. At Staten som Telenors eier ikke kan sitte rolig å se på at andre ødelegger den hyggelige ordningen det er å ta ei krone for en tjeneste som det koster fire fattige øre å «produsere».

Vi snakker uansett om bukken og havresekken her. Staten setter rammebetingelser for telebransjen. Og eier den største aktøren, Telenor. Noe tilsvarende ville aldri blitt godtatt i et fritt telemarked, som jo er Stortingsflertallets og regjeringens uttalte vilje å få til.

Feige politikere

Et fritt telemarked forutsetter at politikerne er villige til å gi fra seg kontrollen over infrastrukturen, selve grunnstammen i Telenor-systemet. Spørsmålet er om politikerne tør det.

Selv er jeg overbevist om at den eneste veien til et sunt telemarked går gjennom å tvinge Telenor til å selge sitt nett på det frie markedet. Det vil i så fall bety en oppløsning av Telenor.

Noe jeg på ingen måte vil beklage. Vi trenger ikke et selskap som har lovbestemt dominans i markedet. Og som tråkker på alle andre.

Og vi trenger ikke politikere som hjelper dem med det.Fei dem ut!