Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Se årets flotteste komet

Ikke alle kometer har kjekke navn som Halleys eller Hale-Bopp. Men de kan være verdt en titt like vel. C/2002 V1 NEAT er snart synlig på Internett.

neat liten
Det er Dr. Pål Brekke, solforsker ved ESA/NASA som gjør oss oppmerksom på kometen som om ikke lenge vil «stryke over solen». Solsonden SOHO har oppdaget over 500 kometer, men i følge Brekke vil C/2002 V1 NEAT kunne bli en av de aller flotteste vi har sett.

Spektakulær

Har du en kraftig kikkert vil du kunne se kometen ett eller annet sted der ute, i alle fall om skydekket tillater det. Mangler du kikkerten hjelper NASA deg gjerne. Bildene fra SOHO legges live på Internett, og fra 16. til 20 februar kan du se C/2000 V1 NEAT på NASAs SOHO-sider.

Kometen er da så nær solen at du ikke kan se den fra bakken.

– Ingen vet hvordan kometen vil oppføre seg når den kommer svært nær solen. Den kan forsvinne, men den kan også bli gigantisk, forteller Brekke.

Skitten snøball

– Kometer er skitne snøballer som er noen kilometer i diameter. De stuper inn fra kulden langt ute i Solsystemet og blir varmet opp på sin ferd innover mot Solen. Gasser og is fordamper og spys ut gjennom geyser-lignende fontener. Stråling og gasstrømmer fra Solen skyver gassene og støvet fra kometkjernen utover. Dermed oppstår den karakterisktiske halen (ofte er det to haler, en av gass og en av støv).

– NEAT er bare 15 millioner kilometer fra Solen når den 18. februar er aller nærmest. Kometen ble oppdaget 6. november 2002 med NASAs Near Earth Asteroid Tracking-program som leter etter nærgående og farlige asteroider. Kometen NEAT kommer slett ikke nær Jorden, men desto nærmere den glohete Solen, sier Brekke.

Slik ser kometen ut, fotografert fra bakken:

Copyright (C) 2003by B. Dintinjana and J. Skvarc.True color (LRGB) image of comet C/2002 V1 (NEAT)

Stikkord: internett