Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Canoscan 9900F

Små skannere med bra design og lav pris har gitt Canon innpass i forbrukermarkedet. Den nye toppmodellen holder til profesjonell bruk.

Dette knappenålshodet er skannet inn med 9900f på 1600 dpi. Bildet av selve hodet er ikke etterbehandlet

Canoscan 9900F er en del større enn sine forgjengere. Den er utstyrt med lyslokk så du kan skanne inn dine gamle negativer, nær sagt uansett hvilket format filmen måtte ha. Også dias kan skannes rett inn. Med optisk lise og en oppløsning på 2400×4800 punkter gir skanneren knivskarpe innskanninger helt ut på kanten av platen.

9900f har plass til hele filmrullen (24 bilder)

Rask

Canoscan 9900F er en rask skanner. Mens innskanning av bilder tidvis har vært en tålmodighetsprøve feier 9900F dokumenter og fotografier unna så det er en fryd. Kanskje vi til og med kan ta opp igjen prosjektet med å skanne inn alle negativene våre?

Fra preview-vinduet velger du hvilke negativer du vil kopiere. Enklere kan det ikke bli.

Hvor raskt en innskanning går er selvsagt avhengig av hvor stort område som skannes og hvor høy oppløsning du skanner med. I tillegg kommer tiden det tar å overføre data fra skanneren til PC-en, og hvor raskt PC-en kan behandle data som mottas.

Firewire/USB

Cannoscan 9900F kommer med to tilkoplingsmuligheter. Det ene er IEEE 1394 (Firewire) mens den andre er USB 2.0 HiSpeed. Vi testet mot en PC, og da er det bare USB-driverne som virker. Firewiredriverne er skrevet for Mac. Ettersom USB-porten her er raskere enn Firewire spiller det liten rolle at det ikke finnes PC-versjon av Firewire-driveren.

«Touch and go»

Skanneren har fire hurtigtaster i front. Dessuten er den utstyrt med en av og på knapp som vi ikke har sett på tidligere Canon-modeller. Hurtigtastene er programmert til å gi kopi (trykk på knappen det som ligger på glassplaten kopieres direkte til skriveren), scan, file og e-mail.

Skanneren er satt opp med forhåndsinnstillinger for snarveiene, men du kan selv endre dette i driverprogramvaren som følger med.

Lager PDF

Å skanne et dokument som fargebilde i A4-format i 400 dpi til et PDF-dokument tok oss ett minutt og femten sekunder. Da var ingen av programmene startet på forhånd. Å skanne det samme dokumentet i 400 dpi til Adobe Photoshop tok bare 25 sekunder.

Å skanne inn bilder fra papir går også raskt. Vi la ett bilde i format 10×15 cm på platen og trykket på scan i 400 dpi. 12 sekunder etter var bildet klar for etterarbeid på PC-skjermen. Med tre bilder på platen og multiscan tok det i full auto 27 sekunder. Da var bildene retningsjustert og plassert hver for seg som bildefiler i Adobe Photoshop

Å skanne inn et fotografi er gjort på sekunder

3200 dpi

Tilsvarende tar det på høyeste oppløsning to minutter og 24 sekunder å laste inn et negativ. Resultatet er et jpg-bilde på 4576×2928 punkter med 3.200 dpi og i dette tilfellet en størrelse på 48,8 MB. Bildet er i utgangspunktet like stort som negativet (3,56×2,24 cm) men inneholder nok informasjon til å tåle mye forstørrelse før det skjemmer bildekvaliteten.

Fikser bretten

CanoScan 9900F er med andre ord alt du trenger av en skanner. Den kan ta 24 negativer i en operasjon. Ellers klarer den 8 dias, i tillegg til filmer i storformat. Lokket kan løftes i bakkant så du får god plass til bøker eller andre tykke trykksaker. I motsetning til diodeskannerne som gjerne gir både mørke felter og uskarphet i dokumenter med brett, klarer 9900F å skanne bøker så de er like lesbare over hele flaten (se bildet under).

Semiproff

Om 9900F kan måle seg med profesjonelle filmskannere kan sikkert diskuteres. For lidenskapelige hobbyfotografer som gjerne vil fotografere med film er dette et i alle fall et godt alternativ. Men er du først og fremst ute etter en kopimaskin som kan lagre dokumenter eller skanne inn fotografier til presentasjoner og trykksaker kan du klare deg med en langt enklere og mye rimeligere skanner.

Canoscan 9900F er et «hi-end»-produkt beregnet på deg som stiller store krav. Det bør du også kunne gjøre når du betaler nesten 4.200 kroner for en skanner. 9900F vil neppe skuffe deg.

Stikkord: generell test, Maskinvare, testprodukt