Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Tanke-opptak» snart mulig

Tyske forskere har utviklet ny halvleder-teknologi som gjør det mulig å fange opp elektriske signaler mellom nerveceller.

datahjerne
Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

I følge byrået har forskere ved det velkjente Max Planck-instituttet utenfor München lagt grunnlaget for en såkalt Neuro-Chip, en elektronisk brikke som kan fange opp strømmen av elektriske impulser mellom neuroner.

Medisinsk nytte

Neuroner er en av de spesialiserte celletypene som nervesystemet er bygd opp av. De kommuniserer med hverandre gjennom elektriske impulser – ikke ulikt informasjonsstrømmen i et digitalt nettverk. Det er disse impulsene den nye brikken fanger opp.

Instituttet har utført forskningsoppdraget i samarbeid med det private selskapet Infeon. De håper at nyvinningen på sikt kan få bedydning innen medisin, særlig for behandling av sykdommen Alzheimer (senilitet).

Bare snegler så langt

Foreløpig er brikken bare utprøvd på snegler, så det er ennå et stykke igjen til man kan lese tankene i en menneskehjerne. Men forsøkene viste at det teoretisk er mulig.

Om man seinere kan tolke disse strømmene og få reell informasjon ut av dem, gjenstår å se.

Stikkord: Maskinvare