Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Smarte hus blir virkelighet

I Oslo gjennomføres nå et større byggeprosjekt der leilighetene ikke bare skal ha sjel og hjerterom. Leilighetene i Waldemars Hage har hjerne også.

Waldemars Hage 1
I går var pressen invitert for å få en gjennomgang av hva som gjør prosjektet Waldemars Hage så spesielt. En ting er at alle leilighetene byr på moderne planløsninger med gjennomlysning, foldbar yttervegg i glass og spesialdesignet interiør på bad og kjøkken. Men leilighetene er også utstyrt med en helt ny teknologi som heter Axess. Dette er leilighetenes hjerne.

Magi

Alle de nye leiligheten er utstyrt med dette systemet, som i følge utbygger gjør det helt unødvendig å ha greie på teknologi. Fra en tablet-PC på kjøkkenveggen eller via fjernkontrollen på TV-en kan har du full styring på alt fra e-post til husalarm. Velg fra plukklisten, og hokuspokus – ting skjer!

Trådløst nettverk og IP-telefoni

Standardpakken inneholder trådløst nettverk (garantert minstehastighet på 3 Mb per boenhet), veggmontert skjerm (tablet PC) som gir deg kontroll over alle de andre dingsene, Set-Top Box for Internett, interaktiv TV og avspilling av CD og DVD samt trådløs IP-telefon med nummerserie på 10 nummer per leilighet.

Den trådløse telefonen fungerer også som døråpner. Ser du på TV så dukker det opp på skjermen et vidu der du kan se hvem som ringer på.

Hjemmekino

I tillegg til dette har leilighetene en liten skriver som skriver ut kvitteringer når du handler via Waldemar Hages egen tjenesteportal. I tillegg kan pakken utvides med integrert flatskjerm, full hjemmekino, sensorer, alarmer og hva du ellers måtte føle behov for.

Servicesenter

For at alt skal fungere smertefritt også for de som måtte lide av teknologiskrekk har Waldemars Hage et eget servicesenter. Her kan du få hjelp om det er noe du lurer på, og servicesenteret vil også oppgradere og legge inn nye tjenester etter hvert som det måtte være aktuelt. Men sjansen for at du ikke skal forstå systemet er minimal – i alle fall om du er i stand til å lese.

Video on demand

Blant tjenestene i Waldemars Hage er «Video on demand». Vil du se en film går du inn i tjenesteportalens meny og klikker på filmen du vil se. Søk film etter genre, skuespiller eller antall Oscar-nominasjoner. Du har fri tilgang til filmen i 24 timer og kan se den i DVD-kvalitet på TV-en i stua. Systemet har foreldrekontroll som gjør at ungene ikke kan leie voksenfilmer uten foreldrenes samtykke.

Waldemars Hage har 100 Mb internt nettverk, og filmserveren står i servicesentralen. Det er med andre ord snakk om lokal distribusjon, og ikke streaming av filmer fra Internett.

Dette er noen av tjenstene Axess-løsningen gir:

 • Kalenderfunksjoner: Se dine og de andre familiemedlemmenes avtaler og legg inn din egen oppghaveliste.
 • Meldingssentral: En eller flere e-postkonti, MMS, SMS eller talebeskjeder, alt samlet på en oversiktsside.
 • Oppslagstavle: Les beskjeder fra andre familiemedlemmer, vaktmesteren eller sameiet.
 • TV/Video: Velg hvilke TV-stasjoner du vil ha tilgang til, se filmer og TV-serier når det passer. Ta pause i direktesendingen og fortsett der du slapp.
 • Nettradio: Hundrevis av radiokanaler fra hele verden
 • Internett: Full tilgang med bredbånd rett i veggen
 • Tjenester: Bestill matvarer eller annet rett på døra og betal med din egen e-konto (eller på andre måter).

  Det finne flere tjenester også og det kommer stadig nye til.

  Fordyrer ikke nevneverdig

  Prisen på leilighetene varierer fra 26.000 til 34.000 kroner per kvadratmeter. Det koster også å drifte de mange tjenestene og ikke minst servicesenteret. Men fordi samordningen i Waldemars Hage er en kostnadseffektiv måte å bygge opp tjenestetilbudet på vil prisen du må betale bli langt lavere enn om du måtte tegne eget abonnement på telefoni, Internett, bredbånd og kabel-TV.

  Hvordan det hele vil fungere i praksis gjenstår å se, men vi må innrømme at vi fikk fryktelig lyst til å okkupere en tårnleilighet med utsikt over parken, Akerselva og Grünerløkka.

  Her er det trådløst internett, bredbånds-TV og alt hva det teknologifrelste hjerte kan begjære


  Les mer om dette på Waldemars Hages hjemmesider.
 • Stikkord: internett