Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Serienummer på musikkfiler

Den amerikanske musikkbransjen vil gi alle musikkfiler solgt via Internett et unikt serienummer.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Ved hjelp av serienumrene kan de enkelt se hvor mange eksemplarer av en sang eller en CD som er solgt, og dermed avkreve selgeren den rette sum i avgift.

Slik vil de sørge for at artistene og ikke minst plateselskapene får mest mulig av kaken sin.

Fildeling

Musikkbransjen legger skylden på sine minkende inntekter på fildeling og ulovlig piratkopiering.

For å få bukt med dette har mange plateselskaper gjort det mulig å laste ned musikk lovlig for en billig penge fra deres nettsteder. Slikk blir det billigere å kjøpe musikken, man trenger bare kjøpe de sangene man vil ha, samt at de lagres med et fleksibelt digitalt format.

RIAA og IFPI

Flere av musikkindustriens interesseorganisasjoner, med RIAA i spissen ønsker nå at systemet deres med merking av hver enkelt fil skal gjøres til en standard, som alle som selger musikk via nettet skal følge, melder ZDNet News.

Regningen for kalaset mener RIAA og IFPI (International Federation of Phonographic Industry) skal betales av forhandlerne, som allerede er presset på pris av kundene som like gjerne kan laste ned musikken ulovlig.

Selv om RIAA og IFPI klager over de økonomiske følgene av fildeling, gikk salget i fjerde kvartal 2002 kun ned med 3,7 % siden året før. Og det er tross alt ikke så fryktelig mye.

Stikkord: fildeling, internett, programvare