Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokia skremmer ikke Nintendo

Det var stor spenning knyttet til lanseringen av Nokia N-Gage. Etter lanseringen trekker Nintendos ledelse et lettelsens sukk. – Er dette alt?

Nintendo Gameboy SP
Nintendo er tilnærmet enerådende på markedet for håndholdte spillkonsoller. Gjennom flere år har de bygget opp markedet for GameBoy, GameBoy Color og senere GameBoy advance. Sakte men sikkert har Nintendo lagt alle konkurrenter milevis bak seg.

Men da mobilgiganten Nokia fortalte at de ville inn i dette markedet med en spillmaskin som også utnyttet mobilnettene spisset japanerne ørene.

For få spill

Gårsdagens lansering skremte imidlertid ikke Nintendo. For det første kommer ikke N-Gage på markedet før neste vinter. Dessuten omfatter Nokias avtaler med spillprodusentene bare ti titler. Det holder ikke for å vinne brukere over til denne spillmaskinen om vi skal tro analytikerne. Spillmarkedet drives frem av populære spill, og hva som er populært skifter hele tiden. Nintendo har til sammenligning over 300 titler til sine spillmaskiner.

– Har ikke gjort hjemmeleksa

«Nokia har ikke gjort hjemmeleksa si», sier Ben Keen, direktør i ScreenDigest. ScreenDigest er et selskap som overvåker salget av videospill og spillkonsoller. «Du er nødt til å forstå betydningen av programvare. Det hjelper ikke å komme med en ny spillmaskin, og så håpe at publikum kommer av seg selv. De kommer bare om du også har spillene», sier Keen til Reuters. Da Nokia viste frem N-Gage i går hadde de ikke ett eneste spill å demonstrere.

Julesalget

Viseadmininstrerende direktør i Nokia, Anssi Vanjoki, vil imidlertid tone ned betydningen av sen lansering og mangel på spilltitler. Han hevder det var et ønske fra forhandlerne at telefonen ble sluppet når julesalget begynner sent neste høst. På sikt tror han N-Gage vil utkonkurrere Nintendo.

Nintendo for voksne

Men Nintendo svarer med å skru opp sine beregninger for hvor mange maskiner de vil selge i løpet av forretningsåret som starter 1. april. Nintendo mener de skal klare å øke salget med en tredel til 20 millioner enheter. En av grunnene er at det kommer en ny og slankere GameBoy advance med mindre leketøypreg og en langt bedre fargeskjerm. Denne vil appellere også til eldre spillere, tror Nintendo. Og det er nettopp i dette markedsskiktet at Nokia har planer for sin N-Gage.

Prisen på N-Gage er fortsatt ikke offentliggjort.

Stikkord: Mobil, spilltester