Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NRK stoppet Nomes e-post

Petter Nome raser etter at NRKstoppet utsendelsen av et opprop mot president Bush. Nome kaller det sensur, og mener dette må bli en styresak.

I følge Dagbladet skal NRKs kringkastingssjef John G. Bernander ha godkjent en brannmur i NRKs datasystem som stanser alle e-postmeldinger som innholder Nomes opprop. Men de som har sendt e-posten fikk ingen melding om at den ble slettet.

Kjedebrev

Kringkastingssjefen selv nekter imidlertid å kommentere om han gav ordre om å stoppe nettopp dette oppropet. Direktør for NRKs datatjeneste, Arild Hellgren sier det var han som stoppet utsendingen, fordi NRK har et generelt forbud mot å sende ut kjedebrev fra NRKs dataanlegg. Han avviser at sperren skal være politisk motivert.

Hellgren sier det ikke er rutiner for å varsle avsendere av post som blir stoppet og avviser at sperren også stopper inngående post.

Bernander visste

Bernander bekrefter at han var klar over at Nomes e-post ble stoppet, men vil altså ikke si om han var involvert i avgjørelsen om å stoppe nettopp denne utsendelsen. NRK-direktør Mari Velsand sier til Dagbladet at hun var ukjent med saken.

Styresak

Petter Nome mener forklaringen er for enkel, og at det er ille når slike utsendelser stoppes i hemmelighet. Han mener saken må opp i NRKs styre dersom avgjørelsen er tatt på direktørnivå. Er den tatt på mellomledernivå mener Nome det dreier seg om tjenesteforsømmelse.

Rolleblanding

Petter Nome ble tidligere i vinter tatt av programlederjobben for Sommeråpent fordi NRK mente han ikke kunne være kontroversiell politisk aksjonist og samtidig bli oppfattet som nøytral programleder for et aktualitetsprogram på TV.

DDR

Selv mener Nome dette var en politisk motivert avgjørelse og en politisk handling. – Et gufs fra DDR, sier Nome.

Styreleder i NRK Anne Carine Tanum sier hun ikke har detaljkunnskap om denne saken, men at NRK har retningslinjer for privat bruk av NRKs datasystem. Hun vil ikke ha noen personlig mening om denne konkrete saken.

Stikkord: internett