Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Uoriginalt håndfri like bra

Skal du kjøpe tilbehør til mobiltelefonen din er det ingen grunn til å betale blodpriser for originalt utstyr. Ofte er uoriginalt vel så bra.

Vi har kikket nærmere på en del av tilbehøret som finnes, og konklusjonen er klar. Mye av dette holder vel så bra kvalitet som originaltilbehøret.

Håndfri

Det første utstyret en forbruker kjøper til mobiltelefonen sin er gjerne håndfrisett. Mange velger originalt i den tro at dette er av bedre kvalitet enn det uoriginale utstyret. Skremsler fra telefonprodusentene om at uoriginalt utstyr kan ødelegge telefonen gjør også at mange kvier seg for å velge noe annet.

Men etter å ha testet en hel rekke forskjellige løsninger stiller vi oss tvilende til denne påstanden. Et håndfrisett med mikrofon og høyttaler inneholder ingen komponenter som skader telefonens elektronikk. I verste fall opplever du at lyden i settet er dårlig, eller at mikrofonen skurrer. Det kan skje dersom motstanden i settene er feil, eller kvaliteten er for dårlig.

Vi kan selvsagt ikke gå god for alt som måtte finnes av ledninger og koblinger til mobiltelefoner, men har kikket nærmere på produkter fra kjente produsenter som Logitech og Jabra, samt ulike løsninger fra det selskapet Telecom Products i Tønsberg.

Logitech og Jabra er nye i dette markedet, og lanserer en rekke forskjellige løsninger, med og uten Bluetooth. Telecom Products er importør, og henter sitt tilbehør fra flere ulike produsenter. Dette selskapet leverer også en rekke andre mobilrelaterte produkter, som bærevesker, blinkende armbånd(!), universale bilmonteringssett osv.

Her er noen av produktene vi har sett på.

Håndfritt med ørebøyle fra Telecom Products

Dette settet sitter svært godt på øret. Bøylen kan justeres, og det kan også lengden på armen som holder høyttaleren. Selve ørepluggen kan også svinges til den posisjonen der du hører best. Bra kvalitet på mikrofon og høyttaler.

Håndfritt med snelle fra Telecom Products

Lydkvaliteten er god, og du slipper å ha ledningen dinglende når du ikke går med proppen i øret. Mekanismen fungerer godt, og enheten kommer med ulike kontakter til ulike telefonmodeller.

Håndfritt med bom fra Telecom Products

Bra lyd, men litt støy på mikrofonen. Dette settet ser hi-tech ut, og en byrunde med denne i øret er neppe noe godt sjekketriks.

Håndfritt med Bluetooth fra Telecom Products

Fungerte bra på T68i, men mikrofonen var dårlig. Så dårlig at det kan ha vært en feil på settet vi testet. På Nokia 6310i virket det ikke i det hele tatt.

Håndfritt med snelle fra Logitech

I likhet med settet fra Telecom Products er lyden god. Snellen virker også solid. Her er det ingen mikrofon på ledningen, men på en bom som peker frem fra øret. Det ser litt James Bond ut, og til tross for at settet leveres med flere fester har vi problemer med å få pluggen til å sitte på en behagelig måte.

Håndfritt med øremikrofon fra Jabra

Dette settet leveres med hele 6 ulike «EarGels» som er guppipropper tilpasset øret (3 til hvert øre). Proppene er vaskbare, og finner du den rette størrelsen sitter settet godt. Lydkvaliteten er god, og mikrofonen er utstyrt med støydemping som gjør at den fungere overraskende bra til tross for at den befinner seg langt borte fra munnen (sitter utenpå ørepluggen).

Håndfritt med bom fra Jabra.

Settet er det samme som ovennevnte, men med en mikrofonarm som peker mikrofonen mot munnen. Kvalitetsmessig på linje med settet som har øremikrofon.

Pris

Prismessig ligger Jabra og Logitech høyere enn Telecom Products. Kvalitetsmessig er forskjellene ubetydelige. Til syvende og sist handler det kanskje mer om hvilket sett som er til salgs i butikken på hjørnet der du bor, og om du ønsker Bluetooth eller ledning.

Bluetoothsettene er betydelig dyrere, og du vil oftere oppleve støy og forstyrrelser. Ørepluggen med ledning er utsatt for å henge seg opp i ting og kan lett bli ødelagt. Men du kan ødelegge mange slike sett for prisen på et trådløst.

Vi har også testet trådløse headsett, og linker til disse testene finner du under denne artikkelen.

Forbud mot håndholdt i bil

Det er verdt å merke seg at loven som forbyr bruk av håndholdt telefon i bil ikke egentlig sier noe om håndholdt. Derimot sier den at telefonen du bruker skal være festet til fastmontert holder. Telefonen i lomma og ledning til øret er derfor strengt talt ikke lovlig, selv om du holder begge hendene på rattet.

Men det hender jo at offentlige tjenestemenn bruker sunn fornuft!

Stikkord: Mobil