Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC-en som stjernekikkert

Er du interessert i å vite mer om hva som befinner seg bortenfor himmel og jord er bildene fra SOHO et bra alternativ til stjernekikkerten.

komet 1
Interessen for bildene som kommer fra SOHO er stor, og det er slett ikke bare UFO-jegere og hobbyastronomer som logger seg på for å følge direktesendingen fra verdensrommet.

Komet

Det er mulig astronomenes forsikringer om at hvite prikker på bildene ikke er fremmede romskip kan ha ført til at interessen har tapt seg noe. Men like vel – det skjer interessante ting i verdensrommet.

Denne uken har Dr. Pål Brekke, forsker tilknyttet SOHO-prosjektet ved European Space Agency gjort oss oppmerksom på kometen Kudo-Fujikawa. Dette er en komet som dukket opp foran kameralinsene sent 27. januar, og som vil være synlig frem til fredag ettermiddag.

«Nær sola»-opplevelse

I går var kometen «bare» 0,19 AU, eller 28,4 millioner kilometer fra solen. (Astronomical Unit=avstanden mellom solen og jorden).

På disse bildene fra SOHO kan vi tydelig se hvordan den store steinen beveger seg med enorm hastighet på sin ferd i bane rundt solen.

Kometen Kudo-Fujikawa (Bilder fra NASA/SOHO
Stikkord: internett