Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vanskelig å spore Slammer

Amerikanske politimyndigheter har satt i gang en intens jakt for å finne opphavet bak Slammer ormen som lammet Internett i helgen.

Virus vignett
Virusormen SQL Slammer er ikke som andre virus. De fleste andre virus inneholder ofte ett eller flere former for hint som angir noe om hvem som har laget det.

Sant og si er jo de fleste virus laget for at skaperen skal få anerkjennelse i miljøet og kanskje også i media.

Slammer inneholder ingen spor.

Magert

Hele viruskoden er skrevet minimalistisk. Koden er knapt nok så omfattende at viruset kan utføre sine tiltenkte oppgaver. Det ser ikke ut som om denne skaperen eller gruppen av skapere er ute etter anerkjennelse.

Dersom skaperen(e) kan dømmes i en amerikansk domstol, vil de etter all sannsynlighet risikere livsvarig fengsel etter den nylig vedtatte antiterrorloven.

Spor

Det finnes uansett en del spekulasjoner rundt opphavet til viruset. En teori er i følge Wired News at koden er basert på forskningen til David Litchfield. Litchfield offentliggjorde hvordan man kunne utnytte det aktuelle hullet i Microsoft SQL i en rapport. Rapporten var tiltenkt å være rådgivende for systemadministratorer og sikkerhetseksperter, men er selvsagt like tilgjengelig for mer skurkaktige eksperter.

Det er mange som tror at den kinesiske hackerunionen, Honker, står bak viruset. De utkjemper daglig en hard elektronisk kamp mot liknende organisasjoner i USA. Det er litt for mange tilfeldigheter som peker mot Honkers, men ingen kan bevise at de har noe med saken å gjøre.

Stikkord: internett, virus