Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skriv «ditt eget» leksikon

Verdens første leksikon med åpne kilder på Internett passerte nylig 100.000 artikler. Og du er hjertelig velkommen med ditt bidrag.

Wikipedia
Det er to år siden lanseringen av Wikipedia, et gratis leksikon skapt ene og alene av frivillige bidragsytere på Internett. Flere tusen har allerede gitt sine bidrag til leksikonet, som ikke bare er unikt ved at det er skrevet av frivillige, men også fordi hvem som helst kan gå inn og gjøre endringer i opplysningene som er lagt inn.

Samarbeid

Siden kjører på Wiki, en applikasjon som lar flere samarbeide om redigering av artiklene uten at du behøver å registrere deg først. Du kan redigere eksisterende artikler eller legge inn dine egne.

Dine opplysninger blir lagt inn med det samme du har skrevet dem, og det er mulig å gå tilbake i historien for å se hvilke endringer som er gjort på en artikkel. Brukerne av leksikonet kan også legge inn sine egne kommentarer eller delta i diskusjoner om artiklenes innhold.

Gratis

Artiklene i Wikipedia er til fri benyttelse, både privat og kommersielt. Det eneste krav som stilles er at du også selv godtar at dine bidrag kan benyttes på samme måte, og at du krediterer Wikipedia når du bruker opplysninger som stammer fra nettstedet, skriver Wired News.

Kvalitetskontroll

Ett leksikon som er så åpent tiltrekker seg naturlig vis også bidragsytere som ikke akkurat kan kalles nøytrale. En del av innholdet har da også fått ganske omfattende kommentarer. Det er også vanskelig å sikre at alle opplysninger i leksikonet er korrekte. En stor gruppe frivillige overvåker imidlertid alle endringer som gjøres og sørger for å luke ut vandaler.

I tillegg til de 100.000 artiklene på engelsk inneholder Wikipedia over 37.000 artikler skrevet på andre språk. I skrivende stund er bare 359 av disse på norsk, så her er det absolutt plass til ditt bidrag.

Stikkord: internett