Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC-bruk ga blodpropp

Lange flyreiser er ikke den eneste aktiviteten som kan gi dødelig blodpropp. Stillesitting foran PC-en kan gi lignende komplikasjoner.

Trim
The European Respiratory Journal (tidsskrift om lungesykdommer) rapporterer om et tilfelle der en ung mann fra New Zealand holdt på å miste livet etter å ha utviklet tromboser som følge av stillesitting.

Startet i bena

Mannen skal ha tilbrakt opp til 18 timer om dagen foran PC-en. Blodproppen dannet seg i en vene i beina før den løsnet og fortsatte til lungen.

Problemet med slike blodpropper er gjerne knyttet til lange flyreiser, men ble først beskrevet etter flere tilfeller med blodpropp på personer som satt i engelske tilfluktsrom under blitzen på London.

Øvelser

Fenomenet kalles DTV, og Dr. Beasley ved det medisinske forskningsinstituttet i New Zealand sier alle som sitter lenge foran PC-en bør være oppmerksom på helserisikoen. Han anbefaler PC-brukere å sørge for å gjøre regelmessige fotøvelser, og til å rusle bort fra skjermen i blant, melder BBC.