Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Linux er for 22-åringer

– Linux er for 22 år gamle college-studenter. Når de en gang blir voksne, vil de ha lært.

David Chappell
Dette sier den kjente og omstridte konsulenten David Chappell, som besøkte Norge i dag. Chappell er sjef for selskapet Chappell & Associates, og har mangeårig bakgrunn som etterspurt foredragsholder og forfatter.

I går var han gjest hos Microsoft i Nydalen i Oslo, der han la fram sitt syn for en håndfull inviterte journalister.

Chappell legger på ingen måte skjul på at det er Microsoft som betaler lønna hans.

– Men jeg sier akkurat hva jeg vil. Om Microsoft ikke liker det, så kan de bare la være å hyre meg neste gang, sier han lakonisk.

Hva er en standard?

Chappell legger ikke skjul på at han synes Microsofts standard .net er en god idé. Samtidig setter han spørsmålstegn ved hele «standard»-begrepet.

– Det finnes to typer standarder: Horisontale og vertikale. En horisontal standard betyr at begge sider i en kommunikasjonskjede er helt enige. Det beste eksemplet er TCP/IP, som har knust alle andre standarder for global nettverkskommunikasjon. Vellykkede vertikale «ovenfra og ned»-standarder er vanskeligere å finne. Ikke minst fordi de ofte blir vedtatt av offentlige organer som ISO, og deretter glemt.

Enighet i begge ender

Chappell mener at TCP/I har blitt en standard fordi alle ønsket det, i motsetning til at noen bestemte det over hodet på markedet. For øvrig har han stor forståelse for det mange kaller «proprietære» standarder.

– Ethvert selskap vil prøve å utvikle sin egen standard, for å holde kundene sine innelåst. Det er verken noe umoralsk eller klanderverdig i det. Det handler rett og slett om å tjene penger. Og med mindre du er motstander av kapitalismen, bør ikke det være galt.

Ler av Linux-folket

Chappell blir svært lattermild når han snakker om Linux-idealistene som tror på en verden der programvare er gratis og fritt tilgjengelig for alle som ønsker å videreutvikle den på egenhånd.

– Når en fyr som Richard Stallman (GNUs grunnlegger) anser all beskyttet programvare som ondskap, må jeg smile. Disse idealistene som tilbyr resultatet av hardt arbeid til alle vil en dag oppdage at mens de jobber gratis, er det andre – som IBM – som får pengene. Når de en gang sitter der med bil- og huslån, kone og barn, vil de ta konsekvensen av dette.

– Sun amatører

Konflikten mellom Microsoft og Sun om Java er et annet tema som Chappell elsker å raljere over.

– Den eneste grunnen til at Sun saksøker Microsoft over Java, er at Sun gjorde en elendig jobb med å selge produktet de faktisk eier. Når de ikke lykkes i markedet, prøver de seg i retten.

Stikkord: linux, programvare, windows