Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Lørdagsormen» kan komme igjen

Ormen som tok ned store deler av Internett lørdag kan angripe igjen i dag. Det mener sikkerhetseksperter.

Ormen, som har visse likheter med det fryktede viruset Code Red, tok ned store deler av SQL-serverne i USA i helga. Resultatet ble merkbart tregere Internett-opplevelse for store deler av verden.

Frykt i Sør-Korea

Særlig ble Sør-Korea rammet, og det er i dette landet frykten er størst for at ormen skal angripe igjen i dag. Sør-Koreas informasjonsminister Lee Sang-Chul sier til BBC at han tror at problemet ikke er løst. Tvert i mot tror han at ormen skjuler seg og snart er klar til nye angrep.

Etter at røyken hadde lagt seg over slagmarken lørdag ettermiddag, hadde om lag 250 000 SQL–baserte nettservere gått ned for telling.

Det føderale politiet i USA, FBI, ble straks koblet inn, men foreløpig er det ingen som vet sikkert hvor angrepet kom fra.

Minibank slått ut

I sitt vesen ligner det mye på Code Red-angrepet som rammet Internett sommeren 2001. Men konsekvensene ble mye større. Blant annet gikk samtlige av de 13 000 minibankuttakene til Bank Of America ned, slik at kundene ikke fikk tatt ut penger i helga.

Ormen har foreløpig blitt kategorisert som en «SQL slammer», men har ennå ikke fått noe spesielt navn. Ormen finnes bare i datamaskiners internminne, og kan dermed ikke oppdages av antivirusprogrammer som bare analyserer harddisken.

Viruset angriper ikke frittstående PC-er, bare servere med programvare som styrer netttverksfunksjoner.

Microsoft har lagt ut en kur mot problemet. Den finner du HER.

Stikkord: internett, virus