Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kasparov får revansj

Tapet mot Deep Blue i 1997 stikker fremdeles dypt, men Garry Kasparov har nå vunnet den første av seks kamper mot sjakkprogrammet Deep Junior.

Garry Kasparov
Sjakk-legende og verdensmester Kasparov er sugen på revansj, etter det historiske tapet mot IBMs sjakkmaskin Deep Blue for seks år siden.

Det har han sjansen til nå.

– Fair match denne gang

Sjakkmesteren mente at 1997-kampen ikke var rettferdig, og har også antydet at Deep Blue den gang skal ha jukset og mottat menneskehjelp.

Nå utspilles et nytt gigantoppgjør seg mellom den israelsk-programmerte Deep Junior og Kasparov, og denne gang er den 39 år gamle russeren overbevist om at det blir en rettferdig match. Nå er det nemlig det internasjonale sjakkforbundet som står bak mesterskapet.

– Denne gang blir det ikke en bedriftsgreie, og ingen har noen spesielle fordeler. Deep Blue handlet mer om PR, om å selge storyen, og å skremme menneskerasen. Denne maskinen er en skikkelig motstander, sier Kasparov til nyhetstjenesten AP.

Vant første runde

Den første av seks kamper ble avholdt søndag 26. januar, og gikk i Kasparovs favør. Fem resterende slag skal utkjempes frem mot 7. februar før vi får vite om den endelige seieren går til menneske eller maskin.

Dyp tenker

Deep Junior kan prosessere tre millioner trekk i sekundet, og er dermed mange ganger tregere enn Deep Blue, som klarte 200 millioner. Men de israelske programmererne hevder også at Deep Junior tenker mer som et menneske, og spiller mer strategisk langsiktig.

For mer informasjon, se www.x3dworld.com, som overfører kampene live på nettet.

Stikkord: spilltester