Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Bedre sikkerhet i Windows

I en åpen e-post til alle sine kunder skryter Bill Gates av at Windows og andre Microsoft-produkter nå er langt sikrere.

I brevet innrømmer Gates likevel at det er rom for enda flere forbedringer:

– Selv om vi oppnådde en hel del det siste året, gjenstår det fremdeles mye – både hos Microsoft og i resten av industrien, skriver Gates.

Det er trolig sikkerhetsekspertene hjertens enig med ham i…

Sikkerhet påslått

Gates ramser opp tiltak som ble gjort for å bedre sikkerheten i 2002 . Ett av dem er «secure by default» («sikkerhet som standardinnstilling»). Denne strategien innebærer at alle Microsoft-produkter har maksimal sikkerhet påslått fra begynnelsen av. Med andre ord må brukerne aktivt skru av sikkerhetsfunksjonene – i motsetning til å skru dem på, som tidligere.

I Office XP vil for eksempel makro-funksjonen være skrudd av i utgangspunktet. Messenger og innholds-indekseringen vil være skrudd av i Windows Server 2003. I den nyeste oppdateringen av Windows XP – SP 1 – er VBScript slått av i utgangspunktet. Og i den siste oppdateringen av Internet Explorer fungerer vises ikke nettsteder som er definert som skumle («restricted»).

Enkle råd

I tillegg nevner han bedret informasjon fra Microsofts side om sikkerhetstrusler, samt hyppigere, nedlastbare oppdateringer.

Til slutt kommer Microsoft-gründeren med noen enkle råd om hvordan man kan skjerme sin PC fra alle uhumskhetene der ute:

1) Hold Windows og Office oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene
2) Bruk et antivirus-program og hold det oppdatert
3) Bruk brannmur

Stikkord: internett, programvare, virus, windows