Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tvinges til å angi fildelere

I en ny amerikansk dom blir ISP-er tvunget til å oppgi identiteten til fildelere dersom de blir spurt.

Piratfilm
Dommen er det siste resultatet av den etter hvert så omstridte Digital Millennium Copyright Act (DMCA), som ble vedtatt av kongressen i fjor.

Loven har vært kritisert for å kun ivareta plateselskapenes interesser og innskrenke personvernet til Internettbrukere. Et annet ankepunkt ved loven er at den er alt for lite konkret og det blir derfor særdeles å dømme etter den.

Intet valg

Den føderale dommeren John D. Bates virker ganske resignert i sine uttalelser. Det virket som om han ikke hadde særlig lyst til å avsi denne dommen i plateselskapenes favør, følte han at han ble tvunget til det ut fra lovens vage formulering.

Med den nye dommen i kraft, kan et plateselskap eller en representant for en artist anmelde nettbrukere til politiet for brudd på åndsverksloven. Deretter vil en domstol gi politiet rett til å innhente brukerens opplysninger fra nettleverandøren, skriver Washington Post.

Dette burde få amerikanske fildelere til å skjelve i buksa.

RIAA

Plateselskapenes interesseorganisasjon, RIAA, er ikke uventet meget fornøyd med domsavsigelsen.

De har nå alle rettigheter til å begynne å forfølge ikke bare store piratringer, men en hver bruker av fildelingsprogramvare som de kan dokumentere har lastet ned og tilgjengeliggjort musikk fra en av deres medlemmers artister.

Stikkord: fildeling, internett