Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hydrogenbil lader huset

Hydrogendrevne biler lar deg skifte karosseri som du i dag skifter mobildeksler. Og på sikt kan bilen også gi strøm til hele nabolaget!

GM Hy-wire
Forbrenningsmotorens dager er forhåpentligvis snart talte til fordel for mer miljøvennlige løsninger.

En av de høyaktuelle teknologiene er å la bilen drives av brenselceller som går på hydrogen, hvor det eneste utslippet er vanndamp.

Den amerikanske bilgiganten General Motors har en rekke spennende hydrogencelle-prosjekter under utvikling, og kunne for få måneder siden ferdigsstille en fungerende Hy-wire hydrogenbil.

Selve fremdriftssystemet sitter i dette skateboard-aktige understellet. Bilens øvrige design kan bestemmes etter behov ved å bytte topp.

Skift bil – behold understellet

Hy-wire har mange interessante muligheter, ikke minst siden hydrogenteknologien tillater at det elektriske motorsystemet i sin helhet bygges inn i det skateboard-understellet.

På den måten kan en bileier simpelthen bare kjøpe seg et understell – altså en skags «grunnpakke» – og deretter bytte karosseri etter behov og ønske.

Designmessig beskrives dette som en potensiell revolusjon for bilindustrien, siden selve kupéen kan konstrueres mer eller mindre fritt uten å ta hensyn til mekaniske begrensninger og motorplassering.

Bilen som strømkilde

Men General Motors Hydronomy-program lover mer enn utskiftbare bilkarosseri og slutt på eksosutslipp.

Innen 2010 forventer selskapet å ha biler på markedet som kan kobles på strømnettet i garasjen din – ikke for å lade opp bilbatteri, men for å la huset trekke strøm fra brenselcellen i hydrogenbilen. Dette ifølge MIT Technology Review.

Tanken er at siden bilen står i ro 90 prosent av tiden, kan nedetiden brukes til å la bilene generere billig strøm til husholdningen…og byens strømnett forøvrig.

Hydrogenceller åpner for stor designfrihet og maksimal plassutnytting i kupéen. Og siden styringen er elektronisk, kan rattet byttes ut med playstation-aktige styreanretninger.

Hydrogencelle

GM blir kraftleverandør

GM har forøvrig så stor tro på hydrogenceller som drivstoff, at selskapet også planlegger å selge separate strømenheter for boligmarkedet innen 2005.

For mer informasjon om GMs hydrogenbiler, se www.gm.com

Ellers finner du mer om brenselceller Her.