Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Anti-virus 2

Tar virus på ISP-nivå

Norske Norman lanserer NVCNet, og mener med det å ha satt standarden for viruskontroll for internettleverandører.

Anti-virus 2
Den norske antivirusspesialisten Norman mener det er hensiktsmessig å legge mer av ansvaret for viruskontroll hos den som leverer selve internettaksessen.

På den måten spares brukeren både for strevet med å oppdatere kontrollprogramvaren, og unødig prosessering og tidkrevende scanning.

Stopper infisert e-post

NVCNet retter seg mot ISPer (internettleverandører), og teknologein betegnes av Norman som revolusjonerende fordi den skal gi en effektiv og kjapp måte å stoppe infisert e-post på før den i det hele tatt når sluttbrukeren – men ved å samtidig bare legge beslag på minimalt med ressurser hos internettleverandøren.

Teknologien åpner for at sluttbrukeren kan bestemme hvorvidt infisert e-post skal slettes eller ikke, og om man ønsker varsling når virus oppdages. Altså kan man slippe å se verken virusmail eller virusvarsler overhodet.

Også for hjemmebrukere

Den første som tar i bruk teknologien er bedriftsleverndøren EUnet Norge, men Norman sier at også internettleverandører som retter seg mer mot hjemmemarkedet og forbrukere vil implementere NVCNet etter hvert.

Prisen for én enkeltbruker gjennom EUnet er 20 kroner i måneden, mens en bedrift vil måtte regne med å betale mellom 300 og 6,000 kroner, avhengig av mengden e-post som skal kontrolleres.

Tynn klient fikser biffen

Når man snakker om viruskontroll på ISP-nivå sier det seg jo selv at enhver forsinkelse i forhold til scanning er uønskelig.

Norman mener å ha løst dette problemet i NVCNet ved å benytte seg av en klient-server løsning hvor kun små deler – typisk 2 til 4 KB – av filer som skal sjekkes blir sendt videre til NVCNet-serveren for kontroll. Dette er visstnok alt som trengs for å avgjøre om filen eller mailen inneholder virus.

Ikke sandkasse

Denne måten å drive virusscanning tillater deteksjon av alle kjente virus, men Norman har måttet gjøre visse offer for å kunne implementere denne effektive og prosessorvennlige: blant annet er NVCNet IKKE utstyrt med den mye omtalte Sandbox-teknologien, som gjør det mulig å oppdage nye virus før de har alment kjent og identifisert.

-Ikke kast antivirusprogrammet!

Både Norman og Eunet understreker også at denne nye teknikken for å detektere virus på er et tillegg til, og ikke en erstatning for, annen beskyttelse hos bedrift eller sluttbruker.

NVCNet beskytter kun mot virus i inn- og utgående e-post, og inneholder ikke brannmur eller andre former for beskyttelse. Systemet gir heller ikke beskyttelse mot virus som kommer inn via websider eller andre kilder.

– Stort gjennombrudd

Normans nye ISP-teknologi får sin velsignelse av interesseorganisasjonen IKT Norge ved leder Per Morten Hoff, som var kalt inn som sannhetsvitne da Norman og EUnet presenterte NVCNet denne uken.

– Dette er et viktig internasjonalt gjennombrudd for bekjempelse av virus, og vi tror dette kan bli en stor norsk eksportartikkel, sier Hoff.

For mer informasjon om NVCNet, se www.norman.com.

Stikkord: internett, virus