Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Telenor forsinker 3G

– Telenor er ikke interessert i å bygge ut 3G men gjør hva de kan for å forsinke det. De ønsker å tjene penger på 2,5G så lenge som mulig.

Det er Motorolas 3G Ram Director, Bob Shukai, som sier dette til ITavisen.no. Uttalelsen kommer i forbindelse med at Motorola lanserer sin 3G-telefon nummer to, uten at det ennå er noen nettverksoperatør i Norge som har åpnet for 3G-abonnement.

Norge venter

I følge Shukai vil Motorola være på det skandinaviske markedet med 3G-telefoner allerede til høsten. Men har føler seg rimelig trygg på at Norge ikke vil være blant de første landene som tar 3G-nettene i bruk.

– Vi har hatt samtaler med Telenor, og et par ganger har vi vært nær ved å finne en løsning. Nå samarbeider vi med Hutchinson, og de første 3G-telefonene vil bli solgt i Sverige etter sommeren, sier Shukai.

Mangler reell konkurranse

For den som trodde at Norge var et land av innovatører er det bare å tro om igjen. Telenor har så dominerende markedsposisjon at det ikke er hensiktsmessig for dem å åpne noe 3G-nett før de må, og det må de ikke før også konkurrentene åpner sine nett, tror Shukai.

– Før hevdet de at det ikke var noen håndsett å få kjøpt. Nå har både vi og NEC telefoner som kan brukes både i GSM-nettet og i UMTS-nettet. Da er det om å gjøre å finne andre unnskyldninger, hevder Shukai.

New deal

Når 3G åpner deles kortene ut på nytt. Da er det lettere for konkurrenter å kapre noen av Telenors abonnenter. Men i dag gjør trang økonomi det vanskelig å holde den planlagte utbygningstakten. Selv om de norske selskapene slapp å betale dyrt for lisenser koster det like vel mye å bygge ut 3G-nettene, sier Shukai.

Pakkedata

2,5G er en betegnelse som beskriver dagens mobilnett med GPRS. GPRS er en teknologi for overføring av data til og fra mobiltelefonen. GPRS bruker ikke oppringt linje, men kan sende og motta data som små pakker så lenge telefonen er på. Du betaler for mengden data du overfører.3G (UMTS)3G-nett er neste generasjon mobilnett. I disse er datahastigheten høy nok til at du kan overføre levende bilder fra telefon til telefon med rimelig bra bildekvalitet. Også andre typer dataoverføring vil gå vesentlig raskere med 3G enn det gjør i dagens nett. De første (og trolig også de neste generasjonene) av 3G telefoner vil virke også når du befinner deg i områder der det bare er GSM-dekning, men datahastigheten går da ned.

Stikkord: Mobil