DVD

Annonse


Firewire ny DVD-standard

DVDDVD Forum, som bestemmer de tekniske standardene for DVD, vedtok allerede i september i år at Firewire skal være standard for overføring av lyd i DVD-Audio.

Det har likevel tatt tid før de første spillerne med Firewire-port har kommet på markedet. Vi vil neppe se særlig mange spillere med denne funksjonen før utpå våren eller sommeren.

De billige først

Men da kommer til gjengjeld flere. I følge bransjen vil billigspillerne komme først. De dyre merkene nøler i det lengste, ikke minst fordi de til dels har vært tidlig ute med digital lydoverføring og dermed har satset på egne standarder.

Firewire-formatet er praktisk fordi du ikke lenger trenger seks analoge uttak i spilleren for å få flerkanalslyd. Som med digitaluttaket for filmlyd vil også høyoppløst musikk nå enkelt kunne overføres til en forsterker med dekoder.

Analogt vannmerke

De som måtte tro at man nå kan piratkopiere DVD-Audio-plater gleder seg imidlertid for tidlig.

Vannmerket som nå sitter på noen av DVD-Audio-platene er ett av tiltakene som skal hindre kopiering. Dette merket er analogt, og følger dermed ikke med verken på harddisken eller en tom DVD-plate. Når det ikke er der, nekter DVD-Audio-spilleren å spille platen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse