DVD

Annonse


DVD-A i CD-spilleren

DVDWarner, som hittil er det eneste store plateselskapet som har gått for DVD-Audio, har bestemt seg for å lage DVD-Audio-plater med vanlig PCM-spor. Disse platene vil kunne leses av en vanlig CD-spiller, og muligens også av en CD-stasjon i en PC eller Mac.

Dette skriver hifi-nettstedet Stereophile.com.

Kan kopieres

Det siste er et springende punkt. En av begrunnelsene for at platebransjen satser på nye formater, er at disse er vanskeligere å kopiere enn CD. Dersom CD-sporet fortsatt blir å finne både på SACD og DVD-Audio, er mye av vitsen borte.

Du kan fortsatt ikke kopiere den høyoppløste lyden i de nye formatene, men mange vil nok fortsatt være fornøyd med standard CD-lyd. Mange er til og med fornøyd med MP3…

Begge formater gi i tilleg mulighet for flerkanalslyd, noe som er mer brukt i DVD-Audio enn SACD-formatet.

Vi har hittil ikke hatt problemer med å brenne SACD-hybridplater til vanlig CD-R.

DVD-forum vil ha hybrid

Warner har ikke offisielt bekreftet at de vil utgi hybrid-plater, og vil følgelig heller ikke opplyse om når disse eventuelt kommer på markedet. Sikkert er det imidlertid at DVD-Forum, som fastsetter standardene for DVD, jobber med saken.

For DVD-Audio-leiren har det nesten blitt umulig å ha et format som ikke er kompatibelt med CD og vanlig DVD – i og med at de fleste SACD-plater nå kommer med PCM-spor som gjør dem spillbare i både CD-spillere og DVD-spillere.

De relativt få DVD-Audio-platene er er utgitt til nå vil imidlertid ikke kunne spilles i CD-spillere. Men de fleste av dem kjører i DVD-spillere, som komprimert Dolby Digital (5.1) lydspor.

Samtidig har det lenge gått rykter om at alle de store plateselskapene unntatt Warner om kort tid vil gi ut slike hybridplater som standard, og dermed kutte ut ordinær CD for godt.

DVD-Audio FAQ
SACD FAQ

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse