Krystallkule

Annonse


10 spådommer for 2003

KrystallkuleIDC er et av verdens ledende selskaper innen analyse og markedsundersøkelser som konsentrerer seg om IT-bransjen.

Hvert år legger de sammen de ti mest vanlige utsagnene blant sine medarbeidere og lager ut fra det en topp 10 liste over spådommer for neste år.

-Vi pleier å få rett i 7 av 10 tilfeller, sier John Gantz sjefsforsker hos IDC.

Terror

Den mest forstyrrende spådommen blant årets ti er at det i løpet av året vil komme et terrorangrep som vil påvirke verdensøkonomien og stenge ned hele Internett i ett til to døgn.

Hvordan angrepet vil komme er ikke spådd, men det antas at det vil være et DOS-angrep, inntrengelse i essensielle systemer eller fysisk ødeleggelse av knutepunkter.

John Gantz sier at både 11. september og krigen mot Irak vil stimulere hackere til å begå terrorhandlinger. De fleste andre eksperter har hittil sagt at slike angrep er lite sannsynlige.

Økonomisk vekst

Blant de mer gledelige nyhetene kan nevnes at omsetningen for IT-bransjen vil øke med drøye 6 %.

Mange andre eksperter også i Norge har spådd at IT-bransjen vil begynne å merke oppgang igjen i løpet av første halvår av 2003.

Krystallkulen

Her er de andre profetiene på IDCs liste:

– Salget av mellomnivå servere vil igjen få positiv vekst etter å ha falt i lengre tid.
– 64-bits prosessorer vil ikke ta av, men får en treg start.
– Linux vil ta store markedsandeler fra Unix.
– Prosjektbaserte IT-tjenester vil holde seg på dagens nivå eller synke. Altså flere arbeidsledige konsulenter.
– WLAN vil ta helt av og derfor utsette innføringen av 3G mobilnettverk. Operatørene vil heller satse på hot-spots og IP-soner enn UMTS.
– Elektroniske meldingstjenester vil øke med 27 %. Antallet e-poster sent daglig vil øke med 30 % til 40 milliarder daglig. Antallet brukere av instant messaging i jobbsammenheng vil dobles til 30 millioner brukere. 40 % av all e-post trafikk vil være spam, automatisk genererte varsler og informasjon.
– Digitale bilder vil overstige antallet bilder tatt med tradisjonelle kamera på daglig basis.
– Omsetningen innen telekommunikasjon (fast og mobil kommunikasjon) vil synke med rundt 5 %, men i visse markeder som Kina og Russland vil det være en drastisk økning.

Statistikk

I tillegg trekker IDC frem at den IT-sektoren som vil øke mest neste år er outsourcing av IT-tjenester. Altså selskaper som leier inn konsulenter og teknikere til å drifte sine systemer i stedet for å ansette egne folk for jobben.

I tillegg vil neste år sannsynligvis markere en rekke milepæler. Antallet e-post bokser vil passere 1 milliard, og antallet mobiltelefoner i bruk vil passere 1,5 milliarder.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse