Martins øye

Annonse


Mikrobrikke redder synet

Martins øyeDet er ikke her snakk om et implantat som påvirker hjernen til å oppfatte former og fasonger eller noe liknende. Det er rett og slett snakk om at mikrobrikken fungerer som en falsk netthinne og gir pasienten «ekte» syn tilbake.

Det er et statlig sponset forskningsprosjekt som driver utviklingen ved University of California.

Brikken er allerede testet på dyr med meget gode resultater.

Utnytter vev

Mikrobrikken erstatter rett og slett de delene av netthinnen som ikke fungerer lenger. Eller rettere sagt gjenoppretter den kommunikasjonen mellom netthinnen og hjernen.

Annonse


Den sender ut impulser både til celler i netthinnen og hjernen. Det er sjelden at alt vevet i netthinnen er dødt, og derfor vil alle levende celler kunne hjelpe til å lage syn. Mengden friske celler vil derfor bestemme hvor godt synet vil bli.

Tilpasning

Problemet er ikke teknologien i selve brikken. Det er ikke lengre noen utfordring å få brikken til å gi synet tilbake. Problemstillingen ligger nå i å bake inn brikken i et materiale som kan opereres inn i et øye uten å bli skadet og uten å bli støtt ut av øyet igjen.

Den fore millimeter store brikken blir festen til en kapsel av polydimethylsiloxane (PDMS). Dette stoffet kan tilpasse seg øyets form uten å skade brikken eller netthinnen.

Forskerne jobber nå med andre generasjon av implantatet, som skal kunne opereres inn i mennesker. Hittil har tre vellykkete operasjoner vært utført på hunder.

Prototypen har inneholdt 16 elektroder, som er med og skaper bildene. Menneskeversjonen skal inneholde over 1.000 elektroder for å gi et så skarpt bilde som mulig til hjernen.

Annonse