Apple logo rød

Annonse


– Mac er religion

Apple logo rød– For mange Mac-mennesker tror jeg Mac-miljøet har noe religiøst ved seg, sier psykolog David Levine til Wired.com.Levine er selv Mac-frelst, og har på bukken og havresekken-vis studert sin egen sekt.

Religion for gudløse

– For mange som ikke føler seg bekvem med en vanlig religion, gir Mac et samhold og en felles arv. Jeg tror Mac-brukere til en viss grad har en felles måte å tenke på og gjøre ting på. Noen sier de er buddhister, andre at de er katolikker. Vi sier vi er Mac-brukere, og det betyr at vi har våre verdier ligner de religiøse, sier han.

Jobs som frelser

Russel Belk ved Universitetet i Utah forsker på forbrukeradferd, og har blant annet laget en video der Mac-fantikere står fram med sin tro. Han går enda lenger enn sin psykolog-kollega.

Blant annet finner han de samme elementene i Mac-ytene som i kristendommen. Den første Apple-maskinen (Apple 1), som går for skyhøye priser på bruktmarkedet, sammenligner han med den kristne jomfrufødslen og Jesusbarnet. Frelserskikkelsen finner han igjen hos Apple-sjefen Steve Jobs. Og Satan og Helvetet finner han ikke overraskende igjen i hatet mot Microsoft og Bill Gates.

– Mac er katolsk

Den berømte italienske forfatteren og språkforskeren Umberto Eco har tidligere sagt at mens Mac er katolsk i sitt vesen, er PC protestantisk. Dette begrunner han med at mens Apple forteller sin menighet trinn for trinn hvordan de skal gå fram for å skrive ut et dokument, gjør en PC samme jobben gjennom å be deg ta tunge, personlige valg.

Mac sammenligner han med katolisismens lyse, livsglade tro. Mens PC er den lutherske eller kalvinistiske kirkes strenge arbeidsmoral, lidelse, offer og bot.

Helt uhildet er Umberto Eco heller ikke. Han er nemlig både katolikk og Mac-bruker. Dessuten snakket han om DOS – ikke Windows.

PS. Forfatteren av denne artikkelen er selv Mac-bruker, men regner seg ikke som troende…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse