Annonse


Kameratelefoner suksess

Europa og Nokias 7610 er ikke driveren bak salgene. Det er Japan og Korea, som sto for 96 prosent av de ti millioner kamera-telefonene som ble solgt i de første ni månedene i år, hevder Strategy Analytics.

Sharp størst

Den japanske operatøren J-Phone (som delvis eies av Vodafone) er den operatøren somhar solgt flest slike telefoner og japanske Sharp har produsert de fleste. I Vest-Europa er det Nokia som har solgt flest slike telefoner, sier Strategy. Kamera-telefoner regnes som en viktig driver av MMS-tjenester, siden forbrukere kan ta bilder som kan sendes som meldinger til venner og familie.

Selger bedre enn PDA-er

Salgene av kamera-telefonene ligger hele tre millioner over antall solgte PDA i samme periode, påpeker Strategy-analytiker Neil Mawston.- Det understreker viktigheten av dette nye marked, sier han.Mawston regner med at det endelige salgstallet på kamera-telefoner vil ligge på rundt 16 millioner for hele året.

Allerede i 2004 kan salg av kamera-telefoner overgå salg av digitale kameraer, mener Strategy. Og i 2007 kommer antall solgte kamera-telefoner til å ligge på 147 millioner, spår det britisk-amerikanske konsulentselskapet.

NEC vokser i Kina

NEC, Japans største mobilprodusent, satser også på salg i Kina. Landet er i dag verdens største mobilmarked og i snitt selges det mer enn 4,5 millioner nye mobilterminaler hver måned. Takket være en avtale med China Mobile, verdens største mobiloperatør, skal NEC levere 500.000 kamera-telefoner i perioden frem til mars og hele tre millioner slike telefoner i perioden 2004-5.

Men Strategy understreker at prisene må ned for videre suksess i Vest-Europa.- Snittpriser på 300 dollar og mer i Vest-Europa er en enorm hemsko. Det er viktig at prisene kommer ned fra høyeste prisklasse til midt-segmentet under 150 dollar, sier Strategys visepresident David Kerr.

Dette kan gjøres gjennom både subsidier fra operatørene og lavere priser fra produsentene, sier han. Sharp kommer til å satse på en slik strategi, hevder Kerr.

For Sharp har salgene kommet på et bra tidspunkt. Salgene av LCD-skjermene for kamera-telefoner har kompensert for en reduksjon i etterspørselen etter brikker, air-condition maskiner og andre hvitevarer, erklærte selskapet nylig.

Forbud i Saudi-Arabia

Ikke uventet, har kamera-telefonene allerede vakt en viss kontrovers. I Saudi-Arabia har regjeringen forbudt Nokia 7650 etter at den ble brukt til å ta «hemmelige» bilder av kvinner, ifølge den britiske avisen The Times.Lederen for Kommisjonen som fremmer dyd og hindrer synd i Saudi-Arabia hadde allerede i mai erklært misnøye med kamera-telefoner som kunne misbrukes til å ta «upassende» bilder av kvinner.

SonyEricsson tillatt

SonyEricsson har ikke fått forbud mot sine kamera-telefoner, men det kan skyldes at Nokia-telefonen er den som har solgt mest hittil. SonyEricsson har kun sluppet ut en terminal, T68i, som lar brukere koble den sammen med en kamera. P800, som har innebygget kamera, er ennå ikke blitt sluppet på markedet.

Også i De forente arabiske emiratene har Nokia 7650 skapt strid. Nylig ble en mann dømt av en lokal domstol til å betale tusen pund (rundt 11.500 kroner) i bot fordi han hadde brutt privatliv-lover da han i hemmelighet tok bilder av seks kvinner som spiste lunsj på en restaurant i Dubai.

I tredje kvartal ble det solgt 101 millioner terminaler på verdensbasis, ifølge Strategy. Samsung hadde størst økning i forhold til samme periode i fjor – hele 62 prosent, fulgt av LG Electronics med 60 prosent. Sistnevnte kommer trolig til å erstatte Sony Ericsson blant de fem største mobilselgerne i fjerde kvartal i år, ifølge Kerr.

(Telecom.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse