Usynlighetsteppe fra NASA

Annonse


Utvikler usynlighetsteppe

Usynlighetsteppe fra NASADen amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs beskrivelse av adaptiv kamuflasje minner sterkt om den populære film- og bokfiguren Harry Potters usynlighetskappe, som han bruker for å snike seg inn og ut etter behov.

Knøttsmå skjermer

NASA beskriver et teppe som består av en mengde små plasmaskjermer som endrer seg i forhold til omgivelsene. Om du tar på deg teppet utenfor en boligblokk, vil for eksempel kroppen din bli til mur og vinduer. Eller til greiner på et tre, dersom du står i en park. Teppet blir en tilnærmet perfekt kamuflasje, og alt som ligger under det vil bli usynlig helt til noen snubler i det.

Forsvaret første kunde

Prosjektet er åpenbart interessant for det amerikanske forsvaret, som nå har et utviklingsprosjekt gående. Generalene er utvilsomt fascinert av tanken på at for eksempel militære kjøretøy stå midt i fiendens leir – uten at fienden merker det.

Dette er likevel ingen hemmelig teknologi som er forbeholdt Pentagon. Ved forsknings- og undervisningsinstitusjonen Cal Tech (California Institute Of Technology) foregår det et arbeid som tar sikte på å bruke teknikken sivilt.

Gjem deg for sjefen

Om dette skulle bli et produkt som kan kjøpes overalt, åpner det seg utallige muligheter. Du kan gå ubemerket forbi dørvakter, kamuflere bilen din for parkeringsvaktene, sitte på sjefens stamkneipe når den samme sjefen tror du er på jobb, sole deg i fulle klær på nudiststranda og hive teppet over haugen av oppvask du ikke rekker å ta før mor kommer på besøk…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse