Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lag PC av hvasomhelst

De nye hovedkortene fra VIA er så komplette at du stort sett kan bygge en PC av hva det måtte være.

Ill.: www.mini-itx.com
Modifisering og hjemmesnekring av datamaskiner har lenge vært en populær sport i visse miljøer, enten det er snakk om å legge PCen i fryseboksen for å kunne overklokke prosessoren eller å finne flest mulig triks for å konstruere den ultimate støyfrie PC.

Fremdeles populært, men noe mer lemfeldig behandlet er såkalt «case-modding», hvor man altså presser PC komponenter inn i diverse bokser de i utgangspunktet ikke var designet for. På denne måten kan man eksempelvis bygge en maskin som ser ut som en 15 år gammel Mac på utsiden, men i realiteten er en Pentium 4 3GHz-råtass.

Og dette synes å være et av kjernemarkedene for VIAs nye EPIA M mini-ITX hovedkort, der både prosessor, skjerm- og lydkort er integrert på selve kortet. Dessuten får man USB 2.0, Firewire, nettverkskort, 5.1 Surround, 6-kanals AC3, og S-Video samt RCA TV-utgang, pluss en ekstra PCI-kortplass for eget bruk. Kortet har plass til 1 stk. DDR266 SDRAM minnekort, på maksimalt 1 gigabyte.

Bitteliten

Det mest oppsiktsvekkende med alt dette er at størrelsen på hovedkortet ikke mer enn 17x17cm. På denne måten skal det være enklest mulig å bygge knøttsmå og stillegående PCer som kan brukes til enkle oppgaver, som surfing eller avspilling av for eksempel MP3, DVD eller DivX.

VIA EPIA M mini-ITX fåes i flere varianter, med C3-prosessor klokket til 933 MHz eller en viftefri, men tregere Eden-prosessor.

Skreddersydde Mini-ITX kabinetter er også å få tak i, og det naturligvis ikke usannsynlig at PC-produsenter vil bygge små multimedia-PCer for stuebruk basert på denne type hovedkort neste år.

Pris og tilgjengelighet

VIA introduserte sitt EPIA M hovedkort denne uken, og det skal angivelig rulles ut på markedet i større kvanta i løpet av desember måned. Prisen ser ut til å ville ligge på mellom 1000 og 2000 kroner, avhengig av prosessorhastighet og hvorvidt man trenger vifte eller ikke.

Den eneste nettbutikken vi foreløpig har funnet som fører mini-ITX (kabinett og kort) er Databutikken.no.

Mer informasjon

For mer teknisk informasjon, se www.viavpsd.com.

Et online-miljø for mini-ITXere har derimot forlengst materialisert seg, kanskje best eksemplifisert på www.mini-itx.com. Der finner du også en rekke eksempler på sprø og kreativ PC-konstruksjon (intet kosedyr kan lenger føle seg trygg).

Nettstedet M:6 Hardware har forøvrig testet kortet, med benchmarks og greier, HER.