Ill.: www.mini-itx.com

Annonse


Lag PC av hvasomhelst

Ill.: www.mini-itx.comModifisering og hjemmesnekring av datamaskiner har lenge vært en populær sport i visse miljøer, enten det er snakk om å legge PCen i fryseboksen for å kunne overklokke prosessoren eller å finne flest mulig triks for å konstruere den ultimate støyfrie PC.

Fremdeles populært, men noe mer lemfeldig behandlet er såkalt «case-modding», hvor man altså presser PC komponenter inn i diverse bokser de i utgangspunktet ikke var designet for. På denne måten kan man eksempelvis bygge en maskin som ser ut som en 15 år gammel Mac på utsiden, men i realiteten er en Pentium 4 3GHz-råtass.

Og dette synes å være et av kjernemarkedene for VIAs nye EPIA M mini-ITX hovedkort, der både prosessor, skjerm- og lydkort er integrert på selve kortet. Dessuten får man USB 2.0, Firewire, nettverkskort, 5.1 Surround, 6-kanals AC3, og S-Video samt RCA TV-utgang, pluss en ekstra PCI-kortplass for eget bruk. Kortet har plass til 1 stk. DDR266 SDRAM minnekort, på maksimalt 1 gigabyte.

Bitteliten

Det mest oppsiktsvekkende med alt dette er at størrelsen på hovedkortet ikke mer enn 17x17cm. På denne måten skal det være enklest mulig å bygge knøttsmå og stillegående PCer som kan brukes til enkle oppgaver, som surfing eller avspilling av for eksempel MP3, DVD eller DivX.

VIA EPIA M mini-ITX fåes i flere varianter, med C3-prosessor klokket til 933 MHz eller en viftefri, men tregere Eden-prosessor.

Skreddersydde Mini-ITX kabinetter er også å få tak i, og det naturligvis ikke usannsynlig at PC-produsenter vil bygge små multimedia-PCer for stuebruk basert på denne type hovedkort neste år.

Pris og tilgjengelighet

VIA introduserte sitt EPIA M hovedkort denne uken, og det skal angivelig rulles ut på markedet i større kvanta i løpet av desember måned. Prisen ser ut til å ville ligge på mellom 1000 og 2000 kroner, avhengig av prosessorhastighet og hvorvidt man trenger vifte eller ikke.

Den eneste nettbutikken vi foreløpig har funnet som fører mini-ITX (kabinett og kort) er Databutikken.no.

Mer informasjon

For mer teknisk informasjon, se www.viavpsd.com.

Et online-miljø for mini-ITXere har derimot forlengst materialisert seg, kanskje best eksemplifisert på www.mini-itx.com. Der finner du også en rekke eksempler på sprø og kreativ PC-konstruksjon (intet kosedyr kan lenger føle seg trygg).

Nettstedet M:6 Hardware har forøvrig testet kortet, med benchmarks og greier, HER.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse