Nomad Muvo hovedbilde

Annonse


MP3-TEST: Creative Muvo

Ingenting er som å putte en liten «USB-sak» ned i lomma og ta den med seg til en annen PC for å overføre dokumenter. Creative har nå kommet med en slik enhet, som også kan spille av MP3.

Tanken med å lage et kombinasjonsprodukt som tilfredsstiller to markeder, eller to ønsker hos folk flest, er noe som trolig er alle produsenters store drøm. Potensialet i et slikt produkt er vel mildt sagt ganske stort. Det er liten tvil om MP3-spillere er noe de fleste sikler etter, og en bærbar lagringsenhet er også meget praktisk å ha.

Spørsmålet er bare om Creative greier å unngå den samme fellen som alt for mange produsenter går i med sine kombinasjonsprodukter: Man sikter på to mål og bommer på begge…

Creative Muvos spesifikasjoner

 • Minne: 64 MB
 • Støttede formater: MP3 og WMA
 • Utgang: Stereo minijack
 • Batteri: 1 x AAA
 • Avpillingstid: Ca 12 timer
 • Grensesnitt: USB 1.1
 • Frekvensområde: 20 Hz til 20 KHz (ikke med medfølgende ørepropper)
 • Vekt: 28 g uten batteri
 • Størrelse: 73 x 35 x 16 mm
Spesifikasjonene på spilleren er ganske “enkle”, for å bruke det ordet. I praksis får man en liten minnebrikke som man kan plugge i USB-porten på datamaskinen. Denne brikken har også avspillingsegenskaper for MP3. Denne enheten kan man feste til en batteriholder slik at man kan spille av musikk fra enheten uten å ha den koblet i PC-en (noe som strengt tatt ville vært ganske meningsløst).

Med det ene AAA-batteriet som følger med holder spilleren til ca 12 timers avspilling, noe som må sies å være ganske imponerende. Gå inn på Rimi og kjøp et par batterier, og så kan man spille kontinuerlig i et døgn. Ikke verst? Problemet er at man må høre på den samme timen med musikk gang på gang.

Batteri tar plass

Størrelsen på lekkerbiskenen er det ikke noe å klage på. Selve minnebrikken med avspiller og USB-plugg er bare ca 1/3 av den totale størrelsen til spilleren. Det som tar plass er rett og slett batteriet, og da kan man strengt tatt ikke klage over at ting har blitt produsert i en for stor størrelse.

Man kan selvsagt sette spørsmålstegn ved valg av batteriteknologi, men standard er i de fleste tilfeller det beste for folk flest. Med en total vekt på 28 gram uten batteri er det vel strengt tatt bare å smile over den delen av spilleren.

I pakken

 • 1 minneenhet
 • 1 batteriholder
 • 1 batteri
 • Installasjons-CD
 • Liten manual
 • Halsbånd
 • Ørepropper
Man får i grunn med seg det man trenger og ikke noe mer. Det eneste som var med på den medfølgende CD-platen var et program for å slette minnet på spilleren. Det følger riktignok med drivere for de som har Windows 98. Vi ble i alle fall ikke imponert over bundelen og programvarepakken.

Skrotlyd

Kvaliteten på øreproppene som følger med er til å spy av, og er strengt tatt ikke verdt å ta ut av pakken sin engang. Hvorfor Creative har lagt med så utrolig dårlige ørepropper er langt utenfor hva undertengede kan forstå, men det kan kanskje ha noe med den generelle lydkvaliteten på spilleren å gjøre?

Det følger også med en god del papirer med spilleren, men det står svært lite matnyttig der. Det er meget grunnleggende info om spilleren på ørten forskjellige språk. Ingenting å bli imponert over, og strengt tatt heller ikke nødvendig å ta vare på.

I bruk

I bruk er spilleren meget enkel og grei. Det er bare å løsne selve minnedelen fra spilleren og dytte denne i USB-porten. Enheten blir dermed gjenkjent av Windows som en ekstern lagringsenhet, og den kommer opp som en egen partisjon.

Det er litt skuffende å legge merke til at spilleren faktisk ikke inneholder 64000000 bytes, noe som man kan forvente når det reklameres med 64 MB. Det er ikke engang rett avrunding, men det må man bare akseptere, eller eventuelt boikotte.

Treg overføring

Overføring av filer skjer gjennom Windows Explorer, eller hvilket filhåndteringsverktøy man måtte velge. Vi målte overføringshastigheten til skuffende 229 KB/s. Til sammenligning hadde Verbatim Store’n’Go langt over 850 KB/s. Det er en tålmodighetsprøve å overføre musikk ved slike hastigheter, selv om det bare er snakk om i underkant av 64 MB.

Som MP3-spiller har ikke Muvo mye å vise til. Det eneste som indikerer at spilleren er skrudd på er et grønt lys, eller et rødt lys hvis den står i PC-en. Man har ikke noe display som viser sanginfo e.l. E

Ellers har man seks knapper: Play/stop, skip fram og tilbake, volum opp og ned, og en knapp for å sette på repeat. Man kan da fort trekke konklusjonen at man ikke har noen innstillingsmuligheter for lyd, hverken forhåndsinnstilte lydinnstillinger, eller manuell mulighet for å stille bass og diskant. Dette er meget skuffende, og gir ingen mulighet til å gi god lyd på forskjellig type musikk, noe som er ganske nødvendig når man bruker ørepropper.

Lydkvaliteten på de medfølgende øreproppene er som tidligere nevnt helt forferdelig. Når vi satt inn ørepropper med høyere kvalitet ble også lyden betraktelig bedre, men lyden bærer preg av at det er én standard innstilling. Det er dessverre slik at alt for få er kresen på lyden, og smiler så lenge det er musikk. Spilleren vil derimot ikke tilfredsstille hverken de som liker mye bass (noe spilleren leverer lite av) eller de som er generelt kresen på lyd.

Konklusjon

Tanken bak Creative MuVo er uten tvil god, og produktet ser bra ut på papiret. Problemet er bare at i praksis så er produktet ganske skuffende. Som en bærbar enhet for å ta med seg data fra A til B fungerer den, men kan ikke konkurrere mot andre dedikerte enheter som har langt høyere overføringshastighet. Som MP3-spiller er den på ingen måte tilfredsstillende på grunn av total mangel av innstillingsmuligheter.

MuVo prøver å gi deg to ting på en gang, og klarer forsåvidt det, men den gir deg ingen av delene på en tilfredsstillende måte. Vi kan ikke finne noen god grunn til å bruke nærmere 1200 kroner på et produkt som kommer til å irritere både lydmessig og tidsmessig.(Denne testen er utført av hardware.no.)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse