KISS DP-450 hovedbilde

Annonse


TEST: KISS DP-450

Kiss DP-450 blir markedets første, men neppe siste DVD-spiller som kan spille av brente CD-plater med DivX-filmer på. Etter planen skal modellen dukke opp i butikkhyllene i løpet av desember, og koste et sted i nærheten av 4.500 kroner.

Nå er det mange gode grunner til å like denne spilleren, men først og fremst på grunn av de relativt tradisjonelle DVD-spilleregenskapene. For verken DivX- eller Mp3-funksjonaliteten klarer helt å innfri de store forventningene mange har hatt til produktet.

DivX…med forbedhold

Nå har det seg slik at DP-450 kun spiller DivX video som er kodet i DivX 4.x eller 5.x-format (mer spesifikt: ISO-MPEG4 – Advanced, Simple Profile).

Nå finnes det mye DivX 4- og 5-innhold der ute på nettet, og en god del trailere, kortfilmer, og annet snacks er tilgjengelig for nedlasting. Dessuten gir de senere utgavene av DivX-codecene bedre kvalitet på komprimeringen enn, og er å foretrekke når man går gjennom den noe møysomme og tidkrevende prosessen med å konvertere sine egne DVD-filmer til CD-R-vennlige .avi-filer.

Men dette er uansett dårlig nytt for ivrige filmpirater, siden veldig mange av filmene som man typisk kan laste ned fra ymse fildelingsnettverk eller FTP-siter er i DivX 3.11-format – som altså ikke lar seg avspille på spilleren fra KISS.

Mye kluss

At en DVD-spiller ikke er piratvennlig får så være. Men etter en god del eksperimentering viser det seg uheldigvis at sorgene ikke stopper der. DP-450s håndtering av både DivX og MP3 er nemlig både tidvis klønete, og ganske så uforutsigbar.

Her er noen av problemene vi har støtt på:

  • Hakking og uvilje til avspilling av DivX og Mp3
  • Spilleren synes å være ute av stand til å spole frem eller tilbake, selv om det er mulig å hoppe frem til et spesifikt punkt i filmen. Dette gjelder både under avspilling av DivX, SVCD, VCD og MP3.
  • Finner ikke MP3-filer i mapper og underkataloger hvis samtlige MP3-filer på CDen ligger i mapper.
  • Problemer med «forrige låt»-knappen på fjernkontrollen ved avspilling av MP3
  • Trøbbel med avspilling når en CD-plate innholder både MP3 og AVI-filer.

Nå har KISS riktignok utstyrt spilleren med muligheten for nedlastbare firmware-oppgraderinger. Oppgradering til versjon 2.4.4 førte ikke til umiddelbart åpenbare forbedringer da vi installerte den, men det er jo lov å håpe på at en del av disse plagsomhetene vil bli rettet på i fremtiden.

Av design er KISS DP-450 stor, grå, og litt gammeldags.

Men også mye bra

På den lyse siden er dette en flott maskin for vanlig stuebruk, velger man å overse den noe vaklende filbehandlingen av DivX og MP3 – og det faktum at DP-450 ikke spiller Sone1 DVD-filmer.

Av DVD-spillerens høydepunkter kan nevnes progressiv scan for bedre bildekvalitet, norskspråklig menysystem, støtte for Photo CD (såvel som visning av JPEG-filer på CD-R), opptil 400% zoom, SCART, S-Video og Kompositt-utganger, både optisk og koaksial S/PDIF digitale lydutganger, og Dolby Digital lyd såvel som DTS og MPEG 5.1.

Avspillingen av SVCD og VCD går som en drøm, også når filmene ligger på CD-R, CD-RW, eller DVD-RW. Teksting av SVCD og DivX-filmer er det derimot dårlig med.

Konklusjon

DP-450 er altså en fullgod DVD-maskin, men det som skal gjøre denne spilleren unik er jo nettopp muligheten for DivX og Mp3-avspilling. Da er det ganske skuffende å se at implementeringen av disse funksjonene virker halvhjertet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse