Intel Pentium 4 3 GHz

Annonse


TEST: 3.06 GHz Pentium 4

Intel Pentium 4 3 GHzDet var ikke lenge Pentium 4 2.8 GHz tronet som den raskeste prosessoren fra Intel. Litt over to måneder er nå gått siden selskapet lanserte Pentium 4 2.8 GHz, som er den raskeste tilgjengelige prosessoren på markedet for tiden. AMD tilbyr ytelse på samme nivå med sin Athlon XP 2800+, men denne er ikke ventet på markedet før utpå nyåret.

Intel befester dermed sin posisjon som produsent av den raskeste x86-prosessoren. Med en økning på 280 MHz i forhold til forrige modell, og med introduksjonen av Hyper-Threading teknologien, tar Intel et steg vekk fra konkurrentene. Men hvor stor rolle spiller egentlig den mye omtalte Hyper-Threading teknologien for ytelsen? Lever prosessoren opp til forventningene?

Spesifikasjoner

Kjernefrekvens
3.06 GHz
Ekstern frekvens
133 MHz (QDR)
Cache
20 KB L1
512 KB L2
Spenning (Vcore)
1.55V*
Kjernestørrelse
146 mm2
Maks kjernetemperatur
75C
Sokkel
Socket 478
Maks effektforbruk
~90W (estimat)

* Vårt testeksemplar kom med en kjernespenning på 1.55V, men modeller som legges ut for salg vil trolig ha noe lavere kjernespenning.

HyperThreading

HyperThreading (HT) er en mye omtalt teknologi, som kort sagt lar èn fysisk prosessor opptre som to logiske prosessorer. For operativsystemet vil en prosessor med HT bli detektert og behandlet som to fysiske prosessorer i et dual-system. Ifølge Intel selv kan HT i ekstreme tilfeller føre til en økning i ytelsen på opp til 70%. Så stor økning er nok mer teoretisk enn praktisk sannsynlig, men likefullt har HT potensiale til å bedre ytelsen betraktelig, når forholdene ligger til rette.

For å kunne utnytte HT må operativsystemet ha støtte for SMP (Symmetric Multi Processing). Dermed ekskluderes Windows 9x/ME. Intel selv anbefaler Windows XP Home/Pro eller Linux kernel versjon 2.4.18 eller høyere. Windows 2000 er derimot ikke ført opp på listen over “godkjente” operativsystemer for HT. Vi har ikke testet hvorvidt HT fungerer i Windows 2000, men synes det er noe merkelig at Windows XP “Home” som ikke støtter SMP, har støtte for HT, mens Windows 2000 som støtter SMP ikke har det.

Videre må hovedkortet, det vil si brikkesettet, man benytter støtte HT. Foreløpig er det kun Intels egne brikkesett, i845G (ikke rev. A), i845E, i845PE/GE/GV og i850E som støtter HT. Vi har testet prosessoren på et SiS 648-basert kort (AOpen AX45-8X Max) med en helt fersk BIOS, uten at vi fikk HT til å fungere. Ryktene skal ha det til at SiS skal komme med en oppdatert versjon av sitt 648-brikkesett som vil støtte HT.

Vi skal ikke gå mer i detalj her, men henviser istedet til en mer dyptgående artikkel om HT hos Intel.

Testoppsett

Konfigurasjon for test av Pentium 4 2.8 GHz
Maskinvare
Hovedkort
Prosessor
Pentium 4 3.06 GHz
Pentium 4 2.8 GHz
RAM
Samsung PC1066 RDRAM (2×256 MB)
Skjermkort
Hercules 3D Prophet 9700 Pro
Harddisk
IBM 45 GB ATA100 7200 rpm
Programvare
Operativsystem
Windows XP Professional SP1
Applikasjoner
CPUMark99
SiSoft Sandra 2002 SP1
Cinema4D – Cinebench
3DMark2001SE
LAME MP3-encoding
PCMark2002
Quake III Arena
Comanche 4
Specviewperf 7
CodeCreatures
Aquamark
Winzip
Photoshop
Unreal Tournament 2003
HardOCP UT2003 benchtool
Drivere
ATI Catalyst 6.13.10 – 6193
Intel Application Accelerator v2.2
Intel Chipset Utility 4.00.1009

* Spesifikasjonene for AMD-systemet vi har sammenlignet med i denne testen finner du HER.

Ytelse

Athlon har tradisjonelt gjort det godt i CPUmark, som simulerer bruk av prosessoren i kontorapplikasjoner. XP 2800+ er intet unttak, og kniper førsteplassen. Forskjellen mellom Pentium 4 3.06 GHz med og uten HT er som vi ser liten.

Resultatene i SiSoft Sandra bærer tydelig preg av programmets “støtte” for SMP-baserte systemer. På SSE2-testen nærmest dobles ytelsen, men vi legger til at dette er høyst syntetiske og teoretiske resultater.

Pentium 4 3.06 med HT er raskest også her, selv om forskjellen til de andre systemene ikke enorm. Likevel er 500 poeng ekstra i “default”-testen i 3Dmark2001SE i forhold til Pentium 4 2.8 GHz absolutt godkjent.

Cinebench tester ytelsen under 3D-modelleringsverktøyet Cinema 4D. Her viser Athlon XP 2800+ styrke i shading-testene, mens Pentium 4 er vesentlig raskere i raytracing-testen. Vi ser at ytelsen øker med ca 10 prosent i raytracing-testen når HT er påslått.

Specviewperf tester profesjonell arbeidsstasjon OpenGL-ytelse, og er svært avslørende og krevende med tanke på systemets stabilitet. Noen av resultatene, spesielt dx-07 testen, kan synes noe merkelige og varierer enormt mye fra oppsett til oppsett, selv om disse oppsettene er tilnærmet like.

Det virker som om Specview er temmelig følsom med tanke på hvilke drivere man benytter for brikkesett og skjermkort. Uansett gjør AMD-systemet det desidert best i tre av testene, mens Pentium 4-prosessorene er raskest i de fire andre testene. Forskjellen mellom f.eks. P4 2.8 og 3.06 HT er svært liten i denne testen.

Det er ingen store forskjeller å spore mellom de ulike systemene i Aquamark. Pentium 4 3.06 HT er ikke uventet raskest, mens forskjellen med og uten HT er ytterst marginal.

Comanche4 er et CPU-intensivt spill hvor ytelsen skalerer ettersom hvor rask prosessor man benytter. P4 3.06 med HT er raskest i 640×480, mens forskjellene jevner seg noe mer ut i 1024×768 hvor skjermkortet spiller en større rolle for ytelsen.

Noe merkelig er Athlon XP 2800+ raskest i Quake III Arena, siden dette tradisjonelt har vært Pentium 4 sin styrke. Skjønt man kan diskutere hvorvidt +/- 50 fps spiller noen rolle når vi snakker om 2-300 fps, men det er en helt annen diskusjon.

Vi benyttet HardOCP Benchtool for å måle ytelsen i Unreal Tournament 2003. I 1024×768 “high” har vi regnet ut snittet for de sju testene som utgjør “high quality” innstillingen i HardOCP Benchtool. Nok en gang er Pentium 4 3.06 GHz med HT raskest, hårfint foran samme CPU med HT avslått. Beklageligvis har vi ikke fått testet Athlon XP 2800+ under denne testen, da prosessoren er returnert til AMD.

Her har vi konvertert en 44 MB stor Wave-fil til MP3-formatet ved hjelp av Lame (innstillinger: -b 192 -mj -h). I denne testen yter alle prosessorene tilnærmet likt. Kun Pentium 4 2.8 GHz henger såvidt etter med ett sekund.

Vi har hittil i testen sett at HT ikke medfører en særlig stor ytelsesøkning i praksis. Dette er i og for seg ingen bombe, da HT, i likhet med fysiske flerprosesorsystemer først og fremst viser sin styrke når flere applikasjoner kjøres samtidig (multitasking).

Her har vi benyttet filteret “radial blur” på et 7 MB stort bilde i TIF-format i Photoshop, samtidig som vi pakket ut en 154 MB stor ZIP-fil og spilte av en film i DivX-formatet. Her er det ganske interessant å se at Pentium 4 3.06 med HT skudd på, gjorde seg ferdig med jobben hele 7 sekunder raskere enn samme prosessor med HT slått av. Det er en forbedring på omlag 20%!

Overklokking

Man skulle kanskje tro at Pentium 4 nærmest er presset til det ytterste på 3.06 GHz. Stor var derfor overraskelsen da vi uten problemer kunne boote inn i Windows med 152 MHz FSB, som gir en prosessorfrekvens på 3506 MHz (3.5 GHz).

Vi testet noen runder i Unreal Tournament 2003 og opplevde at maskinen restartet automatisk (spontan reboot). Dette er et sikkert tegn på at prosessoren får for lite spenning. Vi økte Vcore fra standard 1.55V til 1.6V, og dermed virket systemet helt stabilt. Riktignok har vi ikke testet stabiliteten ved denne frekvensen over lang tid, men en halvtimes testing i Unreal Tournament 2003 klarte prosessoren helt fint @3.5 GHz med 1.6V Vcore.

Ved høyere frekvenser enn 3506 MHz opplevde vi at systemet frøs totalt etter noen minutters bruk. Dette til tross for at vi økte Vcore opp til 1.7V. Med bedre kjøling og høyere Vcore er det godt mulig man kan komme enda høyere med denne proessoren, men det er en jobb for gjengen på Overklokking.no! 🙂

Vi gjør oppmerksom på at vi benyttet AOpen AX4PE Max (i845PE) til overklokkingen av prosessoren, siden vårt Intel D850EMV2 (i850E) testkort ikke har mulighet for å justere hverken FSB eller Vcore i BIOS. AX4PE Max har dessuten mulighet for å låse PCI/AGP-frekvensene, slik at man ikke får trøbbel med enheter på PCI/AGP bussen, pga for høye frekvenser som følge av FSB-overklokking.

Konklusjon

Med Pentium 4 3.06 GHz har intel ikke bare brutt èn barriere. For det første er 3 GHz-grensen nå brutt, som er andre gang Intel er først ute med å bryte en GHz-grense. AMD var som vi husker først ute med en prosessor i 1 GHz-klassen.

Pentium 4 3.06 GHz er også den første prosessoren med Hyper-Threading (HT) teknologien, som lar en enkelt prosessor opptre som to logiske prosessorer. Dette kan spesielt ha noe for seg i multitasking-tilfeller, noe også denne testen har vist. I frittstående enkelttester har HT lite for seg, mens teknologien kommer til sin rett når flere oppgaver/applikasjoner utføres samtidig.

Det er liten tvil om at Pentium 4 3.06 GHz totalt sett kan utropes til den raskeste x86-prosessoren på markedet, selv om Athlon XP 2800+ er raskere i noen tilfeller. Heller ikke bør det herske noen tvil om at Pentium 4 3.06 GHz er den dyreste x86-prosessoren på markedet. Men som vi vet er det slik at skal man ha det raskeste, er man nødt til å bla opp, og denne prosessoren er intet unntak fra regelen.

Sammen med lanseringen av Pentium 4 3.06 GHz senket heldigvis Intel i kjent stil prisene på eksisterende prosessorer, slik at det nå er mulig å plukke opp f.eks. en 2.4 GHz-modell til en overkommelig pris. AMD presser på sin side prisene på samme måte, og er i disse dager i gang med levering av XP 2400+ og XP 2600+/133/166 i stor skala. XP 2700+ er på sin side ventet i løpet av desember måned, mens toppmodellen “på papiret”, XP 2800+, ikke finner veien til butikkhyllene før utpå nyåret.

Intel har nok en gang vist muskler. Ballen ligger nå i AMD sine hender. Vil AMD sin reddende engel “Hammer” komme ut tidsnok?(Denne testen er utført av hardware.no.)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse