Tegning toller

Annonse


Comeback for nett-fortolling

Tegning tollerDette opplyser avdelingsdirektør Åge Opperud ved driftsavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet til ITavisen.no.

Tolldirektoratet hadde tidligere en tilsvarende ordning siden, men denne ble avviklet. Den hadde ikke et spesielt godt grensesnitt, og mange registrerte seg som Donald Duck og Supermann – uten å betale en krone i avgift.

Krever personnummer

Denne gangen blir det vanskeligere for potensielle unnalurere. Tollvesenet vil be om personnummer og sende bekreftelse med fysisk post hjem til deg.

1000-kronersgrensengrensen er delvis begrunnet med at alle innførsler over denne verdien skal oppgis til Statistisk Sentralbyrå. En plikt som nok er mulig å administrere for næringslivets del, men som er unødig tungrodd for privatpersoner.

Slipper gebyr

Pakker med verdi under 200 kroner er allerede avgiftsfrie. Tollen er forlengst fjernet på CD-plater, DVD-filmer, elektronikk og IT-utstyr, så betaler bare 24 prosent moms på toppen av utsalgspris og frakt.

Det nye Internett-systemet vil gjøre det enklere og rimeligere å handle i utenlandske nettbutikker. Du slipper for eksempel å betale det friske gebyret på 149 kroner som Posten krever for å deklarere varen for deg.

Rom for forbedringer

Tollvesenets nye system virker fortsatt noe byråkratisk og tungvint. Man kunne for eksempel tenke seg at pakken ble registrert elektronisk som avgiftspliktig hos Posten eller annen speditør. Speditøren kunne deretter sende informasjonen til Tollvesenet, som igjen sendte en e-faktura til din e-postadresse.

– Vi er åpen for forslag til forbedringer. Dette er absolutt noe å tenke på, sier avdelingsdirektør Opperud.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse