DVD Copy Plus

Annonse


Saksøkte Hollywood

DVD Copy PlusRobert Moore og hans 321 Studios utviklet i 2001 programvaren DVD Copy Plus. Dette programmet gjør det mulig å kopiere DVD-filmer til CD, selv om DVD-filmeme er utstyrt med kopisperre. Programmet fikk Hollywoods mektige filmbransje til å rase, og en domstol i New York konkluderte med at programmet var i strid med lov om kopiering av digitale medier. Denne loven slår fast at det ikke er tillat å bruke utstyr eller teknologi som har til hensikt å omgås kopisikringen på digitalt materiale.

Fra DVD til DVD

Men Moore ser det annerledes. Han mener forbrukerne også har rettigheter, og hevder det må være forbrukernes rett å ta sikkerhetskopier av DVD-filmene de har kjøpt og betalt for. Nå har han lansert et nytt produkt, DVD X Copy, som også åpner det såkalte »DVD CSS (Content Scramble System)».

– Det er allerede mulig å kopiere DVD-filmer, vi gjør det bare enklere, sier Rob Semaan i 321 Studios til CNN. DVD X Copy gjør det mulig å kopiere fra DVD til DVD i tilnærmet sanntid. Systemet forutsetter at du har en DVD-brenner.

Forbrukerrett mot opphavsrett

Striden står ikke om hvorvidt det skal være tillatt å bryte opphavsretten eller ikke. Her dreier det seg om å gi forbrukeren mulighet til å kopiere sine egne filmer. Når programmet ripper DVD-filmen sprøytes det inn informasjon som skal gjøre det umulig å lage en kopi av kopien. Samtidig legges det inn et vannmerke som gjør det mulig å spore filen dersom den forsøkes distribuert over Internett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse