Låst cd

Annonse


-Kopisperrer er ubrukelige

Låst cdJohn Halderman jobber ved velrenommerte Princeton University i New Jersey. Han har sett på en del av dagens metoder for å kopisikre CD-plater og har kommet frem til at det ikke bare er enkelt å omgå kopisikringen, men det vil også være «fundamentalt feilslått» å tro at kopisperrer vil føre til noe godt.

Halderman har særskilt konsentrert seg om tre kjente CD-plater med kopisperrer på. Hvilke sier han ingenting om. Selv om alle tre bruker forskjellige typer sperrer har alle sammen en ting til felles.

Infosporet

Alle CD-plater har et infospor, en innholdsfortegnelse på begynnelsen av disken. På en fabrikkprodusert plate vil det være bare ett infospor, mens på en hjemmebrent CD vil det kunne være flere, dersom platen er brent i flere omganger.

Konvensjonelle CD-spillere leser bare det første infosporet, mens en PC CD-spiller begynner med å lese den nyeste og arbeider seg bakover.

Alle kopibeskyttelsene Halderman har sett på går ut på å legge inn falske infospor etter det første. Dette vil si at bare konvensjonelle CD-spillere vil kunne spille av CD-platen.

Firmware

Det som er en stor del av ulempen i forbindelse med dette er at mange bilstereoer og bærbare CD-spillere bruker drivverk og firmware fra PC CD-spillere. Dette vil si at heller ikke disse vil kunne spille CD-platene man har kjøpt.

Uansett er det eneste man trenger for å omgå denne typen sperre en oppgradering av programvaren som ligger i spillerne. Produsenter av PC CD-spillere sender stadig ut oppgradert programvare for å fikse på bugs og generelt forbedre spillerne, skriver New Scientist.

Det er sannsynlig at man derfor vil kunne oppgradere en hvilken som helst spiller kort tid etter at den er kommet på markedet, og etter hvert vil spillerne også bli solgt med programvare som omgår kopisperren.

Tabbe

I følge Halderman kommer det ikke til å bli funnet noen god måte å kopisperre CD-plater på. Finner man en ny metode vil det bare være et tidsspørsmål før man kan omgå den med enkle grep.

Forskeren selv mener derfor at den eneste måten å få ned tapene ved kopiering på, er å senke prisene på musikken som selges. Koster CD-platene bare en brøkdel mindre enn det de gjør i dag, er det færre mennesker som gidder å lete opp albumene og brenne dem ut på kjedelige CD-R plater.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse