gardermoen/ fly.gif

Annonse


– Mobil på fly lovlig om to år

gardermoen/ fly.gifDette skriver den amerikanske avisa USAToday.

AirCell er tidligere kjent for å ha utviklet teknologi for Internett-bruk i lufta. Nå er de altså i gang med et prosjekt som skal gjøre både CDMA- og GSM-mobiltelefoner trygge å bruke om bord i flyet.

Går via eget nett

Ett av problemene med bruk av mobiltelefoner på fly er svake, ustabile og til dels ikke-eksisterende signaler på grunn av stor høyde og hastighet.

Dette løser AirCell ved å sende signalene til et eget bakkenett, som distribuerer dem videre til det ordinære mobilnettet. Innkommende signaler går motsatt vei – fra mobilnettet til AirCells bakkenett og deretter til flyet.

Fra armlener til vanlig mobil

Det andre selskapet som jobber med et lignende prosjekt er Verizon. De er kjent for å lage telefoner som i dag finnes i armlener og seterygger i mange fly – såkalt AirPhone. Dette har imidlertid vært en betinget suksess. Verizon hevder at de har tapt penger på disse telefonene.

Derfor vil de nå heller tjene penger på at folk skal bruke sin vanlige telefon.

På plass i 2004

AirCell har imidlertid kommet lengst i følge USAToday. De regner med at deres teknologi vil være på plass i kommersielle fly i løpet av 2004. I løpet av tre år regner de med at de aller fleste flyselskap vil ha systemet om bord.

AirCell kalkulerer med at få flyselskaper våger å tape lukrative forretningskunder til konkurrenter som tillater mobilsamtaler om bord.

Systemet vil trolig bare være å se på amerikanske fly i begynnelsen. Men europeiske flyselskaper vil trolig komme etter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse