Commander Keen

Annonse


«Doom-far» bygger romskip

Commander KeenJohn Carmack er en legende innen spillindustrien. Han er pizzabakeren fra Kansas City som syntes det var helt greit å programmere om kveldene.

Etter å ha gitt ut Commander Keen i 1990 ble han genierklært, og iD Software fikk anledning til å utvikle flere av sine grensesprengende spill.

Carmack har i dag ufattelig mange millioner i banken, en hel flåte av Ferrarier og alt for mye fritid.

Liker mekking

Carmack har helt siden han begynte å samle på Ferrarier modifisert dem selv. EN utenkelig tanke for mange, men har man lyst har man vel lov.

En dag tenkte han for seg selv at han sannsynligvis kunne bygge seg et helt romskip for de samme pengene han brukte på sportsbilene sine.

X-Prize

I 1996 stiftet en rekke forretningsmenn i St. Louis, Missouri en organisasjon ved navn X-prize. Formålet med organisasjonen er en konkurranse.

Konkurransen går ut på å bygge den første privatbygde romfergen som kan frakte 3 mennesker til en høyde av 100 kilometer over bakken. Deretter skal man gjennomføre en vellykket landing. Til sist må man gjenta bragden ikke mer enn to uker senere med samme romskip.

Premien er på lekre 10 millioner dollar.

Rakettforskere

Det er altså bare amatører som får være med på konkurransen. Hittil er det meldt på 25 lag fra hele verden.

John Carmacks lag er det siste til å melde seg på, noe de annonserte på en romfartskonkurranse i Houston i år. Laget bærer det lite heroiske navnet Armadillo Aerospace og består av foruten Carmack selv, av en gjeng teknofile kompiser.

Og han har klart å overtale kona si til å være testpilot.

Tikk, takk

Det er best å kjappe seg. Flere lag har holdt på siden 1996 og har rukket å sprenge flere testraketter i filler allerede.

Nå har X-prize sagt at de ikke vil sponse konkurransen lengre enn til 2005. Så selv om Armadillo Aerospace har jobbet på raketten sin i to år allerede begynner tiden å renne ut for dem.

Så er det bare å følge med da, om noen klarer å karre til seg premien.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse