Asus S520 52x

Annonse


CD-brennere møter veggen

Asus S520 52xCD-brennere blir bare raskere og raskere, i det minste på papiret. Det kan allerede virke som om 40x-brennere forlengst er avleggs…og at 24x definitivt er gårsdagens teknologi. 48x er den nye standarden, mens 52x er å vente i butikkhyllene om få uker.

Sekunder, sekunder…

Det du derimot må være klar over, er at hastighetsøkningen vil være minimal fra generasjon til generasjon…og at forskjellen mellom 48x og 52x er så og si umerkelig.

Likevel; når de første 52x-brennerne dukker opp, vil de ligge flere hundrelapper i pris over tilsvarende 48x-modeller.

Det tar omlag to og et halvt minutt å brenne en vanlig CD-R plate på litt under 700MB med en 52x-brenner. Men 48x-brennere vil stort sett gjøre jobben like raskt, eventuelte bare bruke en håndfull ekstra sekunder. Har du en 40x-modell vil det kanskje ta 20 sekunder mer. Brenner man halvfulle plater vil forskjellene viskes ut til det umerkelige.

– Jeg føler ikke at det er noe vits i brennere raskere enn 40x. Har du 24x eller eldre er det en del brennetid å spare, men alt over 40x blir ubetydelig, sier Jarle Bjorbekk i PS Data til ITavisen.no.

– Dessuten, kommer du raskere enn 40x, kan det hende de glipper litt under brenning eller avspilling, legger han til.

– For mye fokus på spesifikasjoner

I likhet med de fleste andre forhandlere, vil PS Data likevel selge de nye 52x-brennerne så snart de blir tilgjengelige….mens 40x -modellene allerede så smått er på vei til å bli faset ut.

– Folk blir gjerne altfor fokusert på spesifikasjoner. De ser et produkt med det høyeste tallet på esken, og tenker «dette må jeg ha!». Du ser akkurat det samme på blekkskrivere – det nytter jo ikke å fortelle folk at de for neppe vil se forskjell på 1400 dpi og 5000 dpi, sier Bjorbekk.

Men platene finnes ikke…

Et annet moment er at CD-platene som er sertifisert for brenning i 52x kommer først flere uker eller måneder etter at selve brennerne er på markedet…og nye hastigheter på tomplatene vil erfaringsmessig gjerne være en del dyrere enn forrige generasjon.

Riktignok vil det i praksis ofte være mulig å brenne 48x-plater raskere enn de er sertifisert for, men forhandlerne forventer altså uansett at folk finner seg i å betale mer for et produkt som ikke er merkbart bedre enn forløperen – og som heller ikke kan brukes som tiltenkt inntil nye 52x CD-R plater blir tilgjengelige.

– Når de nye modellene kommer er det opp til kunden om han vil spare de få ekstra sekundene på å kjøpe 52x eller velge en 48x-modell, som vil være 3-400 kroner billigere. Vi vil anbefale de nye brennerne, men forklarer forskjellen, sier Bjørn Henning Rørvik på Komplett Data til ITavisen.no.

56x neste?

Ryktene vil ha det til at de japanske storprodusentene allerede har 56x-brennere på tegnebrettet – enten behovet er der eller ei.

Og da er det kanskje på tide å oppgradere….jeg kan da ikke sitte her med en sinke av en 40x-brenner når naboen nettopp har kjøpt et 56x fartsbeist!!?

– Det er markedet som styrer. Utviklingen fyker i vei, og vi bare henger med for å ha det nyeste på markedet, bekrefter Bjorbekk….

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse