Cyberøyne forfra

Annonse


Cyberøyne til blinde

Cyberøyne forfra

Den kanadiske bonden Jens har fått et nytt liv. Ikke bare kan han ta fjøsstellet igjen, men han kjører til butikken også.

-Nå jeg kjører sakte og beveger hodet forsiktig fra side til side, klarer jeg å holde bilen mellom trærne til høyre og bygningen til venstre, forteller den synshemmede kanadieren.

Dette høres kanskje ikke så betryggende ut for omgivelsene, men for den blinde selv er det snakk om et enormt fremskritt.

Elektroder

Den blinde bruker et par briller som inneholder kameraer. Brillene er koblet til et belte med en datamaskin i. Derfra sendes signalene rett inn i hjernen via kirurgisk plantede elektroder.

Kvaliteten på bildet er av en art som seende vil si er meget dårlig. Det er heller ikke sikkert at mange seende ville fått særlig mye ut av bildene, men i følge Jens er det altså langt bedre enn ingenting. Han beskriver bildene som diffuse former i sort-hvitt.

Oppfinneren, Dr. Bill Dobelle, sier til TechTV at dette er en prototype og at kameraene vil bli bedre med tiden. Han håper også at produksjonskostnadene skal komme så langt ned at han kan hjelpe USAs 2 millioner blinde til en enklere tilværelse.

For mer informasjon, besøk Dobelle Institute.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse