Annonse


Skolelinux vinner UNIX-pris

Mandag 7. oktober ble det for første gang i Norge delt ut en pris for fri programvare, dvs programvare hvor brukerne har fullt innsyn. Det mest kjente eksempelet på slik åpen kildekode er gjennom operativsystemet Linux, som kan lastes ned helt gratis fra Internett.

Prisen består av diplom og vase fra Høgskolen i Oslo (HIO), pluss 30.000 kroner fra Norwegian Unix User Group (NUUG), og går til prosjekter eller personer som utmerker seg med sin innsats rundt utviklingen av åpne systemer og fri programvare.

Juryens begrunnelse

Juryen, bestående av Dag Asheim, Mark Burgess, Gisle Hannemyr, Morten Kjelkenes og Anders Nordby, hadde følgende å si om prisvinneren:

Skolelinux har kombinert stor innsats, teknisk kunnskap og politisk teft. Prosjektet har utviklet og fremmet bruken av fri programvare og åpne standarder på en positiv måte.

Med skolen som fokusområde synliggjør prosjektet hvordan fri programvare kan anvendes. Juryen anser dette som strategisk viktig, og som en prioritering som både har betydning for Norge og for bruken av åpne standarder.

Skolelinux har vist verdien av åpen kildekode, ved at programvaren i Skolelinux er lett å tilpasse. Dette gjelder blant annet støtten for ulike målføre som bokmål, nynorsk og samisk. Dette bidrar til å fremme de nasjonale språkene i en digital tidsalder.

Prosjektet har en organisasjonsform som involverer svært mange over hele landet, og som lar de aktive bestemme: “Prestisjen ligger ikke i titler, men i hva en gjør.”

Skolelinuxprosjektet ved prisutdelingen i HiOs festsal, 7. oktober 2002.

Sterkt miljø

Fristen for å komme med nominasjoner får årets utdeling gikk ut 15. september, og 34 nominasjoner var da registrert.

– Det var veldig fint å få samlet alle folka som vi har hatt kontakt med via e-post og newsgroups de siste årene. Dette miljøet står sterkere nå enn noen gang, sier Vidar Bakke i NUUG til ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse