Opera 6.0

Annonse


Opera-oppfinnelse tar av

Opera 6.0Dette skriver verdens største IT-nettsted, News.com. I følge nettstedet har norske Opera æren for funksjonen som er i ferd med å endre brukergrensesnittet for PC.

Beskjeden Opera-sjef

Selv er Opera-sjefen nokså beskjeden på oppfinnelsens vegne.

– Jeg tror ikke mus-bevegelser vil revolusjonere brukergrensesnittet. Men det er en god idé, og den virker, sier han til News.com.

Likevel er han mer enn villig til å motta applausen for å ha vært først ute.

Flere funskjoner

Mus-bevegelser (mouse gestures) er en funksjon som gjør ar man slipper å flytte muspekeren får å endre et vindu. Det holder å holde nede musknappen og bevege musa til venstre om du for eksempel vil tilbake til forrige vindusbilde.

Men funksjonen kan brukes til mye mer enn dette. Mus- og tasturprodusenten (og mye mer) Logitech har allerede laget mus med knapper som fungerer på lignende måte som bevegelsene.

Inspirerte Mozilla

Andy Edmonds, som er blant dem som utvikler nettlseren Mozilla, gir Opera all ære for å ha utviklet teknologien som har gjort Mozillaz Optimoz-prosjekt mulig. Optimoz virker på samme måte som Operas mus-bevegelser, men med mange funksjoner i tillegg.

I den nyeste utgaven av Optimoz kan man for eksempel merke et sett av linker på en nettside, bevege musa til venstre og åpne alle linkene i nye vinduer.

Først i «Black & White»

En av våre lesere påpeker at mus-gester først oppsto i spillet Black & White for et par år siden. I spillet bruker Gud (spilleren) for å utføre mirakler. Spillet ble utviklet av Peter Molyneux.

En annen leser skriver at han for seks år siden så funskjonen i programmet Pointix Scroll, som nå er borte fra markedet. Opera kan dermed ikke påberope seg all ære for funksjonen, selv om de var først ute med den i en nettleser.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse