Annonse


– Innfør IT-etikk som skolefag

von Braun er «senior security advisor» hos Symantec, og har jobbet med datasikkerhet siden 1980. Før det jobbet han blant annet med å kartlegge industrispionasje fra Øst-Europa mot Sverige.

an gjestet Oslo i dag, som stand in for vår lokale sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug på et seminar for pressen.

– 1 av 5 vil bli hacket

Skal vi tro den trivelige svensken, går sikkerhetseksperter som ham travle tider i møte.

– Analyseselskapet Gartner mener at 20 prosent av alle bedrifter vilbli hacket i år. Vi har fått en eksplosjon i bruken av trådløse nett ­ nett som er mye mindre sikre enn de ledningsbaserte. Og verken næringsliv eller myndigheter synes å ta sikkerheten på alvor, framholder han.

Annonse


Etterlyser holdninsendring

I følge von Braun må det en holdningsendring til.

– Ingen sikkerhetstiltak vil virke dersom ikke menneskene er med på det selv. Skolen må sette IT-etikk på læreplanen. Og programvareleverandørene bør ha sjekket sikkerheten før produktene deres når markedet.

Phreking på opptur

Såkalt «phreaking», telefon-hacking slik vi kjenner den fra 1980-tallet, er i ferd med å få en ny renessanse.

– Hackerne angriper nå særlig PBX-er ­ digitale sentralbord. Men ogsåalle tenkelige produkter som er styres via en eller annen form for nettverk. Heiser, kopimaskiner, til og med elektroniske reklameplakater er utsatt.

– Neppe vits i forbud

I motsetning til politifolk og mange politikere er han imidlertid ikke så sikker på at strengere lovgivning er veien å gå.

– Et forbud mot for eksempel uønsket e-post burde kanskje vært innført for lenge siden. Men det vil neppe nytte stort, selv om EU og på sikt Sverige innfører det høsten 2003. De fleste av de som sender slikt følger ikke regler uansett. Det er useriøse aktører hvis aktivitet ofte rammes av andre lover.

von Braun ønsker seg ikke et samfunn der myndighetene har full kontroll over nettet.

– Jeg ser behovet for økt kontroll. Men om vi innfører den, får vi et utrivelig samfunn, sier han.

Annonse