Annonse


Google på gløtt

Det er fjorten dager siden Kinas omstridte stegning av tilgang til søkemotoren Google for nettbrukere innenfor landets grenser. Etter massiv kritikk fra verdenssamfunnet ble igjen tjenesten åpnet på fredag.

Men i følge kilder både utenfor og innenfor Kina er ikke problemet helt ute av verden enda. For dersom du søker på ett av mange »uheldige» søkeord vil tilgangen din til alle IP-baserte tjenester stenges i fem minutter.

Ikke sjokkert

-Det er ikke noen hemmelighet at kinesiske myndigheter blokkerer tilgangen til uønskede nettsteder, sier Yaman Akdeniz ved UK Cyber Rights & Cyber Liberties. -Men det overrasker meg at de er så dumme å gjøre det med en høyt profilert søkemotor.

Kinseserne på sin side benekter all kjennskap til blokkaden. I en kommentar sier en representant for det kinesiske informasjons-departementet: -Det er ganske vanlig med mange nettsteder at av og til får man tilgang og av og til får man det ikke. Vårt departement har ikke fått beskjed om noen blokkade av Google, og vi har heller ikke fått beskjed om at en blokkade er fjernet, skriver New Scientist.

Full kontroll

I Kina kan man kun få tilgang til Internett gjennom statlig eide, og kontrollerte nettleverandører. Dette gjør at innhold og tilgang enkelt kan kontrolleres av myndighetene.

Blant nettstedene som fortsatt er blokkerte er BBC News og Altavista-portalen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse