Hopp til navigasjon Hopp til innhold
grafikkort

Kvantesprang for skjermkort

Intel har ferdigstilt spesifikasjonene for AGP8X, og da skulle alt være duket for neste generasjons superrask grafikk.

grafikkort
Den endelige spesifikasjonen for Accelerated Graphics Port 3.0 – populært kjent som AGP 8X – ble presentert av Intel denne uken.

Dagens skjermkort kommuniserer med hovedkort og brikkesett via AGP 4X, som har en båndbredde på 1.06 GB/s. Med AGP 8X økes overføringshastigheten til 2.1 GB/s, noe som gir fremtidige grafikkort mer spillerom å boltre seg i. Særlig ventes det at den nye standarden vil resultere i betydelig kjappere og 3D-grafikk og mer effektiv håndtering av teksturer.

Begrenset holdbarhet?

Den nye standarden vil fortsatt være bakoverkompatibel med dagens AGP 4X-kort, men ikke med AGP 2X og 1X.

Enkelte hovedkortprodusenter, for eksempel VIA og SIS, har allerede begynt å bygge inn AGP 8X, og nå kan vi trygt regne med at de fleste andre vil følge etter. Intel selv sier de vil lansere brikkesett med AGP 8X i fjerde kvartal i år.

Men selv om vi da altså kan glede oss til nye, raskere AGP 8X skjermkort i tiden som kommer, har standarden allerede blitt erklært gammeldags innen utgangen av 2003 – da den nye PCI Express-standarden etter planen skal lanseres.

For mer informasjon om AGP 8X, se HER