Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Fildeling står for 60% av nettrafikken

En ny rapport hevder at trafikken fra Kazaa og Gnutella-nettverkene kan stå for opptil 60 prosent av all trafikken på Internett.

Piratfilm
En rapport fra nettverksfirmaet Sandvine har beregnet at trafikken som oppstår via fildelingsnettverkene Kazaa og Gnutella kan stå for over halvparten av all trafikk på nettet.

Ved å benytte seg av spesialskrevne målingsprogrammer og et statistisk grunnlag på omlag 16 000 nettsurfere, mener rapporten å kunne vise at nettverkstrafikken fra de som brukte de aktuelle fildelingsapplikasjonene var enorm – til tross for at dette bare gjaldt 15-30 prosent av brukerne.

Mer enn bare MP3 og DivX

Trafikken som genereres av fildelingsnettverkene er langt større enn kun mengden filer som overføres.

Dette skyldes blant annet at Peer-2-peer nettverk av denne typen er avhengig av at alle påloggete maskiner opprettholder kontakten med minst fire andre maskiner i nettverket, og er avhengig av å kontinuerlig sende informasjon mellom disse.

Når enkelte bruker i tillegg velger å fungere som såkalte «supernoder» i P2P-nettverket, blir denne trafikken langt større.

-Utfordring for ISPene

Rapporten konkluderer med at fildelingsprogrammer legger raskere beslag på båndbredde enn noe annet på nettet.

– Fildeling er enormt populært blant bredbåndskunder, men hvis dette ikke gjøres på en måte som utnytter båndbredden mer økonomisk, vil P2P-trafikk forbli en vesentlig utfordring for tilbyderne, sier Marc Morin i Sandvine til nettstedet LightReading.com.

Stikkord: internett