Annonse


TEST: Cybiko Xtreme

Det er et par år siden de første Cybiko-maskinene dukket opp på det amerikanske markedet, men nå er det altså endelig vår tur her i Norge til å fikle med de hyperavanserte leketøyene.

Bare for å besvare det mest åpenbare spørsmålet først: til tross sin store antenne, qwerty-tastatur, joypad, utallige funksjonstaster og store display…: Cybiko er IKKE en mobiltelefon.

Riktignok har den begrensete muligheter som walkie-talkie, og i stedet for SMS kan maskinen friste med gratis chat, men all kommunikasjon begrenses til andre Cybiko-maskiner som måtte befinne seg innenfor rekkevidde. Og denne rekkevidden er et sted mellom 150 og 300 meter, avhengig av terreng og omgivelser.

Dette betyr at du for eksempel kan chatte eller spille med nabo’n, eller kompiser som sitter i andre klasserom, og siden hver Cybiko fungerer som en basestasjon, er det mulig å etablere et ad-hoc nettverk som i følge produsenten kan strekke seg så langt som tre kilometer.

Det hele er lagt opp slik at du til en hver tid kan se hvilke andre Cybiko-brukere som befinner seg innenfor din radius, og som umiddelbart er tilgjengelig for chatting. Ved å sette opp og definere sin brukerprofiler, kan man også sørge for å få automatisk beskjed når det for eksempel dukker opp et medlem av det motsatte kjønn som deler mange av dine egne interesser, eller når spesielle kompiser skrur på maskinene sine.

Sku ikke dingsen på knappene

Rent dingseteknisk gjør Cybiko inntrykk med et futuristisk og imponerende design (guttevennlig?), men sammenlignet med dagens iPaq-generasjon med PDAer blir teknologien i Cybiko litt som gårsdagens Dagblad:

  • Hitachi H8S/2323 18MHz hovedprosessor
  • Atmel AT90S2313 4MHz co-prosessor
  • ROM-minne: 512 kb
  • RAM-disk (lagring): 500 kb
  • midltertidig RAM: 1.5 MB

Skjermen er forsåvidt klar og grei nok, men i disse dager er det vanskelig å slå seg til ro med gråtoner – særlig tatt i betraktning at dette faktisk i stor grad må kunne kategoriseres som en spillmaskin.

Noen Gameboy Advance er nemlig Cybiko slettes ikke, men så er den til gjengjeld langt mer prisvennlig for spilltørste ungdommer og nølende foreldre. Over 450 spill kan nemlig lastes ned fullstendig gratis fra www.cybiko.no, og selv om hver enkelt kanskje ikke helt holder Nintendo-standard, så slipper man i det minste å slanke lommeboken sin med en halv tusing hver gang man trøtner på et spill.

QWERTY-tastaturet er nok kanskje en nødvendighet, men er innrømmelig så lite og knotete at det grenser til det ubrukelige for de blant oss med klønete pølsefingre.

Mange muligheter

Chat og spill står sentralt i Cybiko-konseptet, men samtidig er det mange muligheter til å benytte seg av mer tradisjonelle PDA-funksjoner, inkludert enkel tekstbehandling, og synkronisering av kalender og kontaktregister med de mest vanlige PC-programmene (via USB).

Og ikke bare kan man velge å vrake blant hundrevis av gratis spill, men også små nytteprogrammer av ymse slag er å få fatt i, fra elektroniske horoskop til treningsdagbøker og kunnskapsdatabaser – bare ikke forvent deg Palm- eller Pocket PC-standard på disse applikasjonene.

Lagringskapasiteten på 500 kb innebærer i tillegg at det er klare begrensninger på hvor mange programmer og spill du kan ha i maskinen til enhver tid. Synd.

Men utbyggbar er den riktignok, da en ekspansjonsport faktisk kan mates blant annet med en MMC/SD-kortleser. Dette gir både tilgang på mer permanent minne, og transformerer samtidig Cybiko til en MP3-spiller.

Best på chat

Til syvende og sist er det vanskelig å ikke la seg imponere over fleksibiliteten til Cybiko, selv om maskinen ikke synes å nå de helt store høyder verken på spillfronten eller i PDA-termer.

Man sitter da igjen først og fremst med en chat-maskin for korte distanser, hvis mest åpenbare applikasjonsområde synes å være skolebenken – såfremt man klarer å overbevise Frøken om at det bare er en avansert kalkulator du sitter og taster på til stadighet…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse